Blog posts

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków na zimę

Porady, Przetwory, Sałatki i surówki, Warzywa

Prosta, kolorowa sałatka z ogórków z dodatkiem aromatycznej marchewki, czerwonej papryki i cebuli, to z pewnością jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza propozycja na tradycyjne weki do słoików na zimę. Nasza zimowa sałatka z ogórków wyróżnia się przede wszystkim tradycyjną recepturą, która odpowiada za idealne proporcje poszczególnych warzyw, słodko – kwaśnej zalewy oraz aromatycznych przypraw. Z kolei sprawdzony sposób pasteryzacji sprawia, że zimą możesz bez przeszkód cieszyć się wspaniałym smakiem, świeżych letnich warzyw! Po prostu otwórz słoik i gotowe! Podaj jako dodatek do mięsnego obiadu, klasycznego kotleta lub kanapki z wędliną!

Nasza szybka sałatka z ogórków z marchewką i cebulą w słoiki bez oleju jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też pięknie wygląda. Nie mała w tym zasługa kolorowych dodatków oraz klarownej zalewy. Warto zaznaczyć, że nie jest ona zbyt octowa, ale też niezbyt słodka, Dzięki temu zachowuje idealną równowagę słodko – kwaśnych smaków. Cała sałatka jest za to pyszna, warzywa miękkie, a zarazem delikatnie chrupiące, czyli takie jak najbardziej lubimy. Podobnie wiec jak nasze wcześniejsze przepisy na aromatyczne ogórki w zalewie gyros i lekko orientalne ogórki w zalewie curry, również dzisiejsza sałatka posiada wszystko czego oczekujesz po dobrych wekach ze słoika.

Najsmaczniejsza sałatka z ogórków w słoiki nie powstaje z idealnych warzyw. Ten przepis nie wymaga układania warzyw do słoika w określony sposób! Dlatego możesz użyć warzyw o różnej wielkości i wyglądzie, który nie muszą być super dorodne i bez zarzutu! Dzięki temu przepis na sałatkę z ogórków na zimę skutecznie dostosuje się do Twoich potrzeb. Współczesne przetwory z ogórków na zimę w coraz większym stopniu korzystają z wpływu innych kuchni na nasze smaki i chociaż ten przepis nie należy do nowości, to jednak ma swój charakter! I pewnie dlatego tak bardzo ją lubię! Jak zrobić sałatkę marynowaną z ogórków na zimę? Zobacz przepis!

Sałatka z ogórków na zimę


Sałatka na zimę z ogórków 

Składniki 

Sałatka: 

  • ogórki: 3 kg
  • papryka: 1/2 kg
  • marchew: 1/2 kg
  • cebula: 1/2 kg
  • czosnek: 4 – 5 ząbków

Zalewa słodko – kwaśna do sałatki: 

  • ocet 9 %: 1 szklanka
  • cukier: 3/4 szklanki
  • sól: 2 łyżki
  • liść laurowy: 4 szt.
  • ziele angielskie: 5 – 7 ziaren
  • pieprz czarny w ziarnach: 1 łyżka
  • gorczyca: 1 łyżka

Sałatka z ogórków na zimę


 Sałatka z ogórków na zimę przepis 

Do przygotowania sałatki potrzebne będą: duży garnek, duża miska, mandolina i tarka do warzyw, deska do krojenia, wyparzone słoiki, nowe nakrętki. Pełen czas przygotowania sałatki z ogórków na zimę, wraz z marynowaniem warzyw i gotowaniem wyniesie ok. 4 godzin.

 Używaj tylko świeżych ogórków, które nie są uszkodzone, nie mają plam, wgnieceń ani dziwnych przebarwień. Co do ilości i kompozycji pozostałych warzyw zostawiamy lekką swobodę. Jeśli chcesz bardziej kolorowej sałatki, dodaj mieszankę papryki czerwonej i żółtej, a zwykłą cebulę zamień na czerwoną. Jeżeli jesteś zwolennikiem bardziej „ogórkowej” wersji, pomiń te dodatki, które Ci nie odpowiadają i wrzuć do słoika więcej ogórków.

  Ogórków do sałatki na zimę nie obieramy. To skórka trzyma pokrojone ogórki w zwartej formie i nadaje im tak oczekiwanej w sałatce chrupkości.

Nasza zalewa do sałatki z ogórków z ogórków na zimę, to klasyczna marynata słodko – kwaśna, do której dodajemy sól kamienną oraz sprawdzone przyprawy w postaci liści laurowych, ziela angielskiego oraz gorczycy.

Nie mniejsze znaczenie od składników marynaty ma również sam czas gotowania sałatki z ogórków, który nie może być za długi. Dlaczego? Ponieważ nadmierne gotowanie spowoduje, że warzywa za bardzo zmiękną, a co z tym idzie staną się niesmaczne. Cała sałatka zmieni się w niejadalną breję.

Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę? 

Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki. Następnie przy pomocy mandoliny lub noża pokrój ogórki w niezbyt grube plasterki i przełóż do dużej miski. Umytą paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka, a marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Tu podobnie jak w przypadku proporcji poszczególnych warzyw, tak i w sposobie ich krojenia pozostawiamy każdemu zielone światło. Warto jednak pamiętać, że głównym bohaterem sałatki jest ogórek.

Pokrojone warzywa przełóż następnie do miski i dokładnie wymieszaj. Aby zrobić zalewę do sałatki, połącz wszystkie składniki na marynatę. Wlej ją następnie do miski z warzywami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wszystko zamieszaj. Odstaw na 2, nawet 3 godziny, co pewien czas mieszając składniki. Pod koniec czasu marynowania spróbuj warzyw i sprawdź, czy całość odpowiada Twojej ocenie smaku. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub octu, wymieszaj i zostaw aby smaki się uzupełniły.

Podczas gdy warzywa puszczają sok, wysterylizuj słoiki i pokrywki.

Gdy warzywa oddadzą już cały płyn, przelewamy go z miski do innego naczynia.

Do każdego słoika nakładamy 3/4 warzyw, a resztę uzupełniamy powstałą marynatą. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Słoiki dokładnie zakręcamy najlepiej nowymi pokrywkami.

Dno dużego, szerokiego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy chłodną wodą do wysokości przykrywki. Czas pasteryzowania sałatki z ogórków od momentu zagotowania, wynosi od 15 do 20 minut i podanego czasu gotowania warto się trzymać.

Po tym czasie wyjmujemy gorące słoiki i zostawiamy do wystygnięcia. Sałatka idealnie przechowuje się w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Sałatka z ogórków i marchewki w zalewie octowej 

Większość z nas z pewnością dorastała w domu, w którym mama produkowała (dosłownie) przetwory. U nas rzez całe lato i jesień przybywało wciąż nowych słoików z wekami. Czego tam nie było! Pyszna, domowa papryka konserwowa, cudowny sos pomidorowy, chrupiąca cukinia na zimę i mnóstwo innych przetworów z owoców i warzyw. Sałatka z ogórków i marchewki w zalewie octowej zajmowała w piwnicy poczesne miejsce. Trudno to wytłumaczyć, ale było coś niezwykle urzekającego w tych półkach pełnych kolorowych weków. Domowe przetwory są bezdyskusyjnie prawdziwe, różne gramatury owoców i warzyw w większych i mniejszych, szerszych i węższych, wyższych i niższych słoikach. I choć żaden z nich nie prezentował się perfekcyjnie, to każdy wyglądał smakowicie i aż chciało się, żeby już była zima!

Sałatka z ogórków słodko – kwaśna

Marynowana sałatka z ogórków słodko – kwaśna, to świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych ogórków na dłużej. To również doskonała metoda na zagospodarowanie nadmiaru ogórków. Zdarza się często, że sałatki z ogórków gruntowych kupowane w sklepie są zbyt kwaśne lub zbyt słodkie. Przygotowując zimowe zapasy w domu masz nie tylko kontrolę nad znalezieniem odpowiedniego balansu smaków, ale również masz pewność, że nie są wypełnione niepotrzebnymi dodatkami wzmacniającymi smak. Domowe, sprawdzone przepisy na sałatki z ogórków na zimę, to po pierwsze gwarancja dobrego smaku, a po drugie oszczędność pieniędzy. Z tą ideą wzorowo komponuje się również nasza sałatka z czerwonej kapusty na zimę oraz sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoika.

Sałatka ogórkowa do słoików

Z uwagi na zbliżający się sezon i coroczne pytanie: co zrobić z ogórków gruntowych, domowa sałatka ogórkowa do słoików może okazać się właśnie tą, której szukasz! Dzięki sprawdzonej metodzie marynowania oraz odpowiednim proporcjom zalewy sałatka z ogórków do słoików przechowuje się znakomicie. Według tego przepisu sałatkę przygotowywano w naszym domu, a jej największą zaletą był zawsze klasyczny smak i swoboda dopasowania składników do aktualnych potrzeb. Jest nie tylko pyszną przekąską, która ożywi zimowe menu, ale też bardzo ekonomiczną, ponieważ nie musisz zbierać pięknych i równych ogórków. Mocną stroną tej sałatki jest więc to, że właściwie każdy zdrowy egzemplarz będzie do niej odpowiedni, podobnie zresztą jak w ogórkowej sałatce szwedzkiej. Dlatego jeśli masz nadwyżkę ogórków i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, koniecznie sprawdź wszystkie nasze przepisy na przetwory z ogórkiem w roli głównej!

Smacznego!

Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków po kilku tygodniach przechowywania słoików.

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl 

Napisz komentarz