Blog posts

Szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym

Szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym

Kolacja, Kurczak, Obiady

Szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym to idealny pomysł na pyszny rodzinny obiad. Pierś z kurczaka nadziewana szparagami jest niesamowicie delikatna i bardzo soczysta. Podana z pysznym domowym sosem serowym, może stać się wyrafinowanym i niezwykle eleganckim daniem dla wyjątkowych gości. Do przepisu oprócz filetów z kurczaka i zielonych szparagów, będziesz potrzebować jeszcze tylko kilku prostych składników.

Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie polecamy wszystkim, którzy szukają prostego, a jednocześnie estetycznego dania.  A zatem niezależnie od tego, czy jesteś fanem zielonych szparagów, czy też nie, poznaj nasz przepis i koniecznie wypróbuj! Wykorzystaj sezon na szparagi i odkryj inne pomysły niż tylko szparagi w boczku lub panierowane w bułce tartej. Jesteśmy pewni, że ten przepis Cię nie zawiedzie i wielokrotnie do niego wrócisz.

Przepis na szparagi ze smażoną piersią kurczaka jest bardzo prosty, a przygotowanie go nie zajmie dużo czasu. Polecamy wybierać piersi niezbyt duże. Szparagi radzimy ugotować „al dente” i takimi nafaszerować filet. Dzięki temu będą na pewno miękkie. Oprócz szparagów, do nadzienia wykorzystaliśmy mozarellę w plasterkach. Jeśli wolisz, możesz użyć klasycznej, pamiętaj tylko, aby ją wcześniej dobrze odsączyć z zalewy. Jak przygotować pyszne szparagi na obiad? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że jednym z ulubionych pomysłów na szparagi 🙂 Polecamy!

Szparagi z piersią kurczaka


Szparagi z piersią kurczaka

Składniki: 

Na piersi z kurczaka:

  • pojedynczy filet z kurczaka: 4 szt.
  • szparagi zielone: 16 łodyg
  • ser mozarella: 8 plasterków
  • skórka z cytryny: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Panierka: 

  • papryka słodka: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 0,5 łyżeczki
  • czosnek suszony: 0,5 łyżeczki

Sos serowy: 

  • mleko: 150 ml
  • ser żółty: 200 g
  • bazylia suszona: 1 łyżeczka
  • oregano: 0,5 łyżeczki


Szparagi z piersią kurczaka 

Przepis

Przygotowanie szparagów

Szparagi zwiąż w luźny pęczek. Postaw pionowo w garnku z gotującą się wodą z dodatkiem odrobiny masła, łyżeczką soli oraz łyżeczką cukru. Wody powinno być jej tyle, aby główki szparagów wystawały ponad. Gotuj do momentu, aż będą al dente. Czasu nie podajemy, ponieważ zależy on od grubości szparagów. Należy sprawdzać miękkość widelcem. Szparagi mogą gotować się od 5 do nawet 15 minut.

Przygotowanie piersi 

Piersi kurczaka przekrój od grubszej strony wzdłuż na pół, ale nie rozcinaj do końca. Każdy rozkrojony filet przypraw od wewnątrz skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.

Na każdą połowę doprawionego filetu nałóż po 3 lub 4 szparagi. Przykryj dwoma plastrami mozarelli i zamknij drugą połową piersi.

W małej miseczce wymieszaj paprykę, pieprz ziołowy oraz suszony (nie granulowany) czosnek, który o wiele łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami i nie przypali się podczas smażenia.

Posyp mieszanką przypraw piersi kurczaka z obu stron.

Smaż kurczaka na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor pod przykryciem.

Sos serowy 

Mleko zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj starty na tarce ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dopraw do smaku bazylią oraz oregano.

Zapiekanie

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego przełóż gorący ser i ułóż na nim piersi z kurczaka. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Poznaj także nasz przepis na roladki z kurczaka z serem feta, oraz na frytki z piersi kurczaka w cieście. Sprawdź również, jak smakują kotlety siekane z kurczaka i kiełbasy.

Życzymy smacznego!

szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym

szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym

Napisz komentarz