Blog posts

Śliwki w occie na zimę

Śliwki w occie na zimę

Owoce, Przetwory

Sprawdzony przepis na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie na zimę. Idealne jako dodatek do mięs, sosów oraz pieczeni. To najsmaczniejsze całe śliwki w occie bez pasteryzacji według receptury, która jest w naszej rodzinie od wielu lat. Jakie śliwki do octu? Jak długo gotować śliwki w occie? Zobacz koniecznie!

Śliwki w occie przepis z goździkami i tradycyjną zalewą polecamy wszystkim, którzy szukają sprawdzonych przetworów ze śliwek. Są doskonałe na zakąskę oraz przekąskę bezpośrednio ze słoika 🙂 Nie wymagają pasteryzacji. Do przygotowania śliwek zdecydowanie warto wybrać śliwki twarde i nieuszkodzone. Aby zrobić wyjątkowo pyszne śliwki, trzeba im poświęcić nieco czasu. Od naszej znajomej dostaliśmy kiedyś przepis na szybkie śliwki w occie. Zrobiliśmy na próbę kilka słoików i niestety okazały się totalną klapą. Nie warto więc eksperymentować, a korzystać tylko ze sprawdzonych przepisów.

Śliwki w occie przepisy bez pasteryzacji, to zdecydowanie lepsza opcja dla wszystkich, którzy lubią owoce twarde. Jeśli szukasz innych pomysłów na przetwory, koniecznie zobacz przepis na czosnek marynowany w oleju do słoika, a także super zdrowe kiszone buraczki. Sałatka z zielonych pomidorów i papryki oraz papryka konserwowa na zimę, to także godne polecenia przepisy do słoików. Zapraszamy na nasze śliwki w occie z przepisu Babci. Gorąco polecamy!

Śliwki w occie na zimę


Śliwki w occie na zimę

Składniki:

  • śliwki węgierki: 1 kg
  • ocet spirytusowy 10 %: 3/4 szklanki
  • woda: 750 ml
  • cukier: 200 -250 g
  • goździki: 5 – 6 szt.

Śliwki w occie na zimę


Śliwki w occie na zimę

Przygotowanie: 

Śliwki dokładnie myjemy. Tak jak pisaliśmy we wstępie, wybierzmy owoce twarde. Sprawdźmy też dokładnie, czy nie są uszkodzone. Każdą śliwkę 2 – 3 razy nakłuwamy wykałaczką.

 

Wkładamy do dużego słoja lub kilku mniejszych. Gotujemy wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, gasimy palnik i dodajemy ocet oraz goździki. Zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do następnego dnia.

Kolejnego dnia ze słoików zlewamy płyn do garnka, sprawdzamy czy odpowiada nam smakowo, tzn. czy jest wystraczająco słodki i kwaśny.

Zalewę gotujemy i ponownie zalewamy śliwki. Odstawiamy na kolejny dzień.

Następnego dnia ponownie zlewamy płyn i zagotowujemy. Zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Do spożycia nadają się po 10 – 14 dniach.

Śliwki są aromatyczne, twarde i dobrze się przechowują. Natomiast z zalewy tworzy się doskonały ocet śliwkowy, który również świetnie sprawdza się w domowej kuchni. Taki ocet okaże się idealnym dodatkiem do sałatek oraz marynat do pieczeni, a także innych mięs.

Polecamy również inne pomysły na śliwki, min. pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a także proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl 

Przepis na śliwki w occie na zimę według przepisu z bloga kuchnia na wypasie

Śliwki w occie na zimę

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *