Pieczone kotlety pod pierzynką
Soczyste kotlety z mięsa mielonego pieczone w piekarniku. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, a jednocześnie niebanalne danie obiadowe to nasze kotlety pod pierzynką są właśnie dla Ciebie! Ten sprawdzony przepis z prostych składników posmakuje bez wyjątku wszystkim domownikom.
Danie przygotujesz naprawdę szybko, ponieważ zanim ugotuje się ryż, nagrzejesz piekarnik i doprawisz mięso. Potem wystarczy wymieszać składniki i wstawić do pieczenia na 30 minut, a pod koniec posypać serem. I danie gotowe.
Kotlety pod pierzynką mogą być świetną propozycją obiadową na co dzień i od święta. Super dodatkiem będzie sałatka coleslaw lub inna na bazie kapusty. Smacznego !
Pieczone kotlety pod pierzynką skład:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 – 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- szklanka tartego żółtego sera
Sos:
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól do smaku
Pieczone kotlety pod pierzynką przepis:
1. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy cebulę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Formujemy kotlety i układamy w naczyniu do zapiekania.
3. Do przecieru dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy pomiędzy kotlety ( uważamy, żeby ich nie polać)
4. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok 30 minut.
5. Zdejmujemy przykrycie, posypujemy kotlety serem i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ser się rozpuści.
Smacznego!