Blog posts

Pieczone kotlety pod pierzynką

Pieczone kotlety pod pierzynką

Kolacja, Obiady

Pieczone kotlety pod pierzynką

Soczyste kotlety z mięsa mielonego pieczone w piekarniku. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, a jednocześnie niebanalne danie obiadowe to nasze kotlety pod pierzynką są właśnie dla Ciebie! Ten sprawdzony przepis z prostych składników posmakuje bez wyjątku wszystkim domownikom. 

Danie przygotujesz naprawdę szybko, ponieważ zanim ugotuje się ryż, nagrzejesz piekarnik i doprawisz mięso. Potem wystarczy wymieszać składniki i wstawić do pieczenia na 30 minut, a pod koniec posypać serem. I danie gotowe. 

Kotlety pod pierzynką mogą być świetną propozycją obiadową na co dzień i od święta. Super dodatkiem będzie sałatka coleslaw lub inna na bazie kapusty. Smacznego !

Pieczone kotlety pod pierzynką skład:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 – 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka tartego żółtego sera

Sos:

  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól do smaku 

Pieczone kotlety pod pierzynką przepis:

1. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy cebulę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Formujemy kotlety i układamy w naczyniu do zapiekania.

3. Do przecieru dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy pomiędzy kotlety ( uważamy, żeby ich nie polać)

4. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy ok 30 minut. 

5. Zdejmujemy przykrycie, posypujemy kotlety serem i zostawiamy w wyłączonym piekarniku aż ser się rozpuści.

Smacznego!

Inne obiady

 

Kotlety z mięsa mielonego pieczone


 

Napisz komentarz