Blog posts

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Dania mięsne, drugie danie, Obiady, Wigilia i Święta

Tradycyjnie polski przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym. Nasze pulpeciki wyróżnia delikatne, mięciutkie i pachnące mięso bez dodatku mąki, bułki tartej i jajka. Ich smak idealnie podkręca domowy, kremowy sos ze świeżego koperku na bazie bulionu i mleka. Warto również podkreślić, że zmniejszyliśmy ilość kalorii pulpetów, nie smażąc ich wstępnie, ale gotując bezpośrednio w bulionie, a następnie dusząc w sosie. Dzięki temu nasze pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym możesz podać nie tylko jako danie główne, ale też jako lekką kolację na ciepło. Doskonale posmakują z ziemniakami, ryżem, ulubioną kaszą lub warzywami. Ten sos koperkowy z pulpetami, to jeden z naszych ulubionych przepisów, do którego wracamy od wielu lat. Dlatego mamy nadzieję, że spodobają się co najmniej tak bardzo jak nasze letnie klopsiki z cukinii i mięsa mielonego i również często zagoszczą na Waszych stołach. Polecamy!

Przepis na pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Chociaż nasze dzisiejsze pulpety z sosem koperkowym przygotowaliśmy wyłącznie z mięsa wieprzowego, to czasem używamy mieszanki innych mięs i szykujemy jako wołowo – wieprzowe lub drobiowo wieprzowe. Alternatywnie można przygotować je również z wegańskim mięsem mielonym, które coraz częściej pojawia się na rynku. Kluczowe jest też z pewnością to, że w tym przepisie na sos koperkowy nie zawiera śmietany oraz zasmażki z mąki pszennej. To, w połączeniu z pulpetami, które są bez bułki i mąki, sprawia, że cały przepis jest bezglutenowy. Przepis możesz ten z powodzeniem dostosować do dań bezmlecznych oraz wegańskich. W jaki sposób? Po prostu gdy wybierzesz już wegański zamiennik mięsa, zamień bulion z kurczaka na bulion warzywny. Następnie zamiast mleka krowiego, wybierz swoje ulubione mleko roślinne. Z kolie korzystając z wcześniej wykonanych klopsików, ten przepis możesz przygotować w mniej niż 30 minut! Jest to więc wystarczająco szybko, aby był to idealny pomysł na obiad nie tylko na weekend, ale też na co dzień! Osobiście uważam, że najlepszym mięsem na pulpety będzie łopatka wieprzowa. Posiada odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu pulpeciki są idealnie soczyste i aromatyczne. Dlatego też, jeśli wybierzesz inny rodzaj mięsa jak wołowina lub indyk, polecam wymieszać je również z łopatką lub karkówką wieprzową.

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym


Składniki do wykonania pulpetów wieprzowych w sosie koperkowym

Pulpety: 

  • mięso mielone wieprzowe, wieprzowo – wołowe lub wieprzowo – drobiowe: 800 g
  • średnia cebula starta na drobnych pazurkach: 1 szt.
  • sól: płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony: płaska łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • zimna woda: 100 ml

Sos koperkowy: 

  • świeży koperek drobno posiekany: 1 duży pęczek
  • mleko: 150 – 200 ml
  • mąka ziemniaczana: 1 płaska łyżka
  • bulion lub woda: 1 l
  • sól i pieprz do smaku

Podane wyżej składniki wystarczą na wykonanie około 18 średniej wielkości (nieco większych niż orzech włoski) pulpetów wieprzowych lub z mięsa mieszanego.


Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym 

Do przygotowania przepisu potrzebne też będą: szeroki garnek o pojemności ok. 2 – 3 litrów, tarka do warzyw, deska do krojenia oraz klasyczne akcesoria kuchenne.

Jeśli masz taką możliwość, nie wybieraj gotowego mięsa garmażeryjnego. Poproś o zmielenie kawałka łopatki lub karkówki wieprzowej w sklepie. Jeżeli masz maszynkę do mielenia w domu, możesz zmielić mięso razem z cebulą.

Aby przygotować pulpety, przełóż mieloną wieprzowinę do miski. Dodaj startą cebulę, pieprz, sól, majeranek i zimną wodę. Masę dobrze wyrób dłońmi, aby uaktywnić kolagen w mięsie. To właśnie dzięki niemu pulpeciki będą kleiste i nie rozpadną się podczas gotowania. Następnie odstaw masę na 10 – 20 minut.

W czasie gdy masa na pulpety „dojrzewa” w garnku z szerokim dnem zagotuj bulion. Następnie lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj z mięsa małe kulki i wrzucaj delikatnie na wolno gotujący się bulion. Co 3 – 4 pulpety dłonie warto umyć, ponieważ resztki mięsa trochę się do nich przyklejają. W taki sam sposób formuj resztę klopsików.

Gdy wszystkie pulpeciki będą już w garnku, gotuj je na bardzo niskiej mocy palnika przez 8 – 10 minut. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij je na talerz. Z kolei do wywaru, w którym się gotowały dodaj posiekany koperek, rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną, a potem wlej mleko.

Wywar zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem, a końcu przełóż do niego ponownie pulpety. Przykryj sos i wyłącz palnik. Zostaw na 10 – 20 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, ulubioną kaszą oraz surówką lub zasmażanymi buraczkami.

Po wystudzeniu sosu, możesz go przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Odgrzewamy klasycznie, podgrzewając pulpety na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos należy rozrzedzić odrobiną bulionu, wody lub mleka.

Zobacz też nasze przepisy na klopsiki podróżnika do słoików, na szwedzkie klopsiki jak Ikei oraz klopsiki z indyka w zupie.

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Napisz komentarz