Pieczone pulpety z indyka w pachnącym sosie koperkowym, to pełne smaku danie, któremu nie sposób się oprzeć. Połączenie suszonych ziół z mozzarellą oraz czosnkiem nadaje tym pulpecikom wyjątkowego charakteru, zapewniając jednocześnie równowagę smaków. Pulpety z mielonego mięsa indyka są wyjątkowo delikatne, a poza tym są zdrowszą alternatywą klopsików wieprzowych lub wołowych. Jeśli szukasz wiec inspiracji na to: Co zrobić z mięsa indyka? lub Co zrobić z indykiem? To bez wątpienia godny uwagi pomysł na obiad z mielonego indyka!
Masz ochotę na coś pysznego z mięsa indyczego? Pulpety z indyka w sosie koperkowym zapiekane w piekarniku, to danie bardzo łatwe w wykonaniu. Pieczenie zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni. W czasie, kiedy pulpeciki z indyka się pieką, możesz przygotować resztę obiadu i nakryć do stołu. Potem wystarczy tylko polać zapieczone pulpety sosem koperkowym i podać na stół. Z czym podawać pulpety z indyka? Doskonale smakują z ryżem. kaszą gryczaną niepaloną oraz makaronem. Nam smakują podane klasycznie z ziemniakami i surówką.
Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na proste i sprawdzone danie. Zobacz również przepis na pyszny schab w sosie pieczarkowym. Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym, to świetny pomysł na obiad „jak od Chińczyka”. Warto również sprawdzić przepis na kotlety mielone w sosie grzybowym oraz na kurczaka z makaronem w sosie. Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym? Zapraszamy na przepis!
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Składniki
Na pulpety:
- mielone mięso z indyka: 600 – 700 g
- mozzarella w kostce: 125 g
- jajko: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- cebula suszona: 1 łyżka
- natka pietruszki suszona: 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie bułka tarta
Na sos koperkowy:
- masło: 2 łyżki
- mąka pszenna: 1,5 – 2 łyżek
- mleko: 0,5 litra
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Pulpety z indyka w sosie koperkowym przepis
Przygotowanie
Pulpeciki:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
W misce wymieszaj mielonego indyka i posiekaną mozzarellę. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną pietruszkę, cebulę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrobiona masa nie powinna potrzebować bułki tartej. Jeśli jednak masa okaże się nieco płynna, dodaj nieco bułki tartej.
Następnie formuj ładne, okrągłe klopsiki i ułóż w lekko przesmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez 25 minut. Następnie odkryj naczynie i zapiekaj jeszcze ok. 5 minut, aż pulpety się zarumienią.
Sos koperkowy:
W czasie, kiedy pulpety się pieką, przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj łyżkę mąki i energicznie wymieszaj. Jeżeli zasmażka jest rzadka, dodaj jeszcze mąki. Zasmażka powinna być gęsta, ale wciąż lekko płynna. Podsmażaj ok. 2 minut, cały czas mieszając.
Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Do zasmażki wlewaj po kilka łyżek mleka, cały czas mieszając i gotując na niskiej mocy palnika do momentu, aż uzyskasz sos o odpowiedniej konsystencji. Do sosu dodaj koperek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Wyłącz palnik.
Naczynie z upieczonymi pulpecikami wyjmij z piekarnika. Pulpety zalej gorącym sosem koperkowym. Podawaj na ciepło.
Polecamy również przepis na klopsiki z indyka na lekki obiad.
Życzymy smacznego!