Blog posts

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Dania bez mięsa, Grzyby, Obiady, Sosy

Bardzo prosty w przygotowaniu, tradycyjny sos grzybowy ze świeżych grzybów. To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny domowy sos śmietanowy z grzybami leśnymi, który przygotujesz w nie więcej niż 30 minut! Idealny jako dodatek do makaronu, kopytek, gołąbków, krokietów, a także wieprzowiny i wołowiny oraz oczywiście do domowych placków ziemniaczanych. Zobacz koniecznie jak zrobić doskonały, domowy sos grzybowy.

Nasz przepis na kremowy sos grzybowy ze świeżych grzybów nie zawiera mąki, ani innych dodatków zagęszczających. Ważne jest, aby zawsze używać grzybów świeżych. Najlepiej przyrządzić go z grzybów zebranych tego samego dnia. Jeśli już musimy je przechować do następnego dnia, powinniśmy grzyby obrać, aby wykluczyć egzemplarze z niechcianym białkiem 🙂 Następnie przełożyć najlepiej do zamykanego, szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Nigdy nie trzymajmy grzybów leśnych w torebkach foliowych, ani opakowaniach plastikowych.

Najlepsze na sos ze świeżych grzybów będą zdecydowanie grzyby mieszane. Idealnie sprawdzą się podgrzybki, prawdziwki i koźlarze (babka). Jeśli chodzi o te ostatnie, to nie polecamy koźlarzy czerwonych. Są one bardzo twarde oraz niezbyt estetycznie wyglądają po obróbce termicznej. Sos grzybowy jaka śmietana? Jeśli będzie to Twój pierwszy sos z grzybami, możesz się zastanawiać jaką dodać śmietanę. Najlepiej sprawdzi się oczywiście śmietanka 30 lub nawet 36 %. Zapraszamy na przepis!

Zdjęcie przedstawiające sos grzybowy ze świeżych grzybów według przepisu z Bloga Kuchnia na wypasie


Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki: 

  • grzyby leśne mieszane: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • masło: 2 – 3 łyżki
  • bulion warzywny: 150 – 200 ml
  • śmietana 30 lub 36 %: 200 ml
  • sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy ze świeżych grzybów


Sos grzybowy ze świeżych grzybów 

Przygotowanie: 

Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy (nie moczymy w wodzie) i osuszamy. Większe kapelusze warto pokroić na 2 lub 4 części.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i na średniej palnika smażymy grzyby. Najlepiej to robić partiami, wtedy woda z grzybów szybko wyparuje, a one same ładnie się zrumienią. Grzyby smażymy przez ok. 5 – 6 minut, co pewien czas mieszając. Przesmażone przekładamy do rondelka, a na patelnię wrzucamy kolejną partię grzybków. Jeśli trzeba, dodajemy nieco masła.

Na patelnię, na której smażyliśmy, dodajemy pokrojoną cebulkę i przesmażamy. Wlewamy ok 150 ml bulionu i podgrzewamy.

Następnie do cebuli wkładamy grzyby i chwilę razem smażymy na niskiej mocy palnika. Dodajemy po łyżce śmietany, cały czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać resztę bulionu. Gotujemy przez ok. 2 – 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Polecamy także nasz przepis na to, jak zrobić najlepszy sos borowikowy, a także na zupę grzybową do słoików. Zobacz również poradę: jak suszyć grzyby w piekarniku? Poznaj także sprawdzony przepis na grzyby marynowane w zalewie miodowej.

Życzymy smacznego!

Zdjęcie przedstawiające sos grzybowy ze świeżych grzybów według przepisu z bloga kuchnia na wypasie

Zdjęcie przedstawiające sos grzybowy ze świeżych grzybów według przepisu z Bloga Kuchnia na wypasie

Napisz komentarz