Blog posts

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Obiady

Kremowy makaron z kurczakiem i kukurydzą w sosie śmietanowym, to idealny sposób na wykorzystanie sezonu na świeżą kukurydzę! Prosta kukurydza z makaronem z patelni sprawdzi się doskonale zarówno jako pomysł na obiad, jak też szybkie danie do pracy. Słodycz letniej kukurydzy z lekką pikantnością parmezanu oraz delikatnością sosu śmietanowego tworzą połączenie smaków, do którego chce się wracać. Odpowiednio pożywne, a jednocześnie relatywnie lekkie danie, które w ciągu 40 minut będzie na Twoim stole! A jeśli szukasz równie szybkiego dania z makaronem bez mięsa, zobacz nasze przepisy na makaron z sosem Alfredo oraz makaron z pomidorami i mozzarellą.

Podobnie jak makaron z serkiem mascarpone lub makaron z dynią, również pierś z kurczaka z makaronem i kukurydzą jest tylko wariantem pomysłu na makaron. Nie jest to z pewnością przepis dla osób, które szukają wyrafinowanego dania na okazjonalny obiad. Jednak będąc zupełnie bezstronnym uważam, że to bardzo uproszczone, ale sympatyczne danie. Bez licytowania się na korzystne lub niekorzystne detale wszystko w tym daniu pasuje, a wspomniany minimalizm owocuje nieskomplikowanym przygotowaniem i wyważonym smakiem. Ten przepis, to też świetne podsumowanie sezonu i zarazem pożegnanie z letnimi produktami.

40 minutowy kurczak z kukurydzą i makaronem, to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z rosołu lub innego dania. Najlepszy efekt uzyskasz z kukurydzy w kolbach. Dla uzyskania bardziej kolorowej potrawy dodaj ulubione warzywa. Jako dodatek sprawdzą się również pieczarki, które świetnie zastąpią kurczaka, gdy chcemy przygotować danie w wersji bezmięsnej. Zoptymalizuj przepis i zrób podwójną porcję. Następnego dnia przełóż do naczynia do zapiekania, posyp serem i przygotuj pyszną zapiekankę! Jeśli zatem masz w kuchni mięso z kurczaka i kukurydzę i zastanawiasz, co nich zrobić, koniecznie zobacz przepis!

Makaron z kurczakiem i kukurydzą


Makaron z kurczakiem i kukurydzą przepis

Składniki:

  • makaron kokardki: 200 g
  • pierś z kurczaka: 300 – 400 g
  • boczek surowy wędzony: 150 g
  • kolba kukurydzy: 2 szt.
  • starty parmezan: 100 – 120 g
  • kwaśna śmietana 18 %: 120 g
  • papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
  • papryka ostra w proszku: 1/5 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka wody z gotowania makaronu


Przygotowanie: 

Do przepisu dobrze pasuje makaron kokardki, ale bez zarzutu sprawdzą się również małe muszelki lub klasyczne tagliatelle.

Jeśli chodzi o mięso z kurczaka, możesz użyć zarówno piersi, polędwiczek jak i udek bez skóry i kości. Choć mięso polecam doprawić tylko słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem, możesz wykorzystać swoja ulubioną mieszankę przypraw.

Osobiście uważam, że to proste danie najlepiej smakuje ze świeżą kukurydzą, ale poza sezonem można dodać również kukurydzę mrożoną lub konserwową. Jeśli wybierzesz ostatni wariant, szukaj kukurydzy w słoiku, a nie w puszce.

Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrezygnować w nim z mięsa i przygotować danie stricte wegetariańskie. Jeśli ten wariant bardziej Ci odpowiada, skorzystaj z podpowiedzi w przepisie poniżej.

Jak zrobić makaron z piersią kurczaka i kukurydzą – przepis

Oczyszczoną, osuszoną pierś z kurczaka pokrój na cienkie paski lub niewielkie kawałki. Przełóż do miski i wsyp przyprawy, czyli słodką i ostrą paprykę oraz dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby mięso obtoczyć w mieszance.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do drugiego garnka włóż obrane kolby kukurydzy, zalej wodą, aby przykryła kukurydzę i dodaj łyżkę cukru. Kolby gotuj od momentu zagotowania wody przez ok. 12 – 15 minut. Uważaj, aby kukurydzy nie rozgotować.

W czasie gdy makaron i kukurydza się gotuje, boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na rumiano. Zdejmij z patelni i odłóż. Na patelnię z kolei wrzuć pokrojoną pierś kurczaka i smaż z każdej strony, aż się zrumieni. Następnie zdejmij mięso z patelni.

Ugotowany makaron odcedź, zachowując 1 szklankę wody z jego gotowania.

Gdy kukurydza się ugotuje, na patelnię dodaj obrane ziarna. Chwilę przesmaż, a następnie dodaj makaron i wodę z gotowania makaronu. Chwilę smaż, mieszając makaron i wrzuć kurczaka oraz starty parmezan. Gdy ser się rozpuści, patelnię zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Energicznie wymieszaj. Makaron posyp chrupiącym boczkiem.

Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na gorąco.

Jeśli chcesz przygotować makaron w wersji wegetariańskiej, pomiń kurczaka oraz boczek, a ugotowaną kukurydzę podziel na dwie części. Połowę dodaj na patelnię, a drugą połowę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładką masę. Po połączeniu wszystkich składników na patelni, dodaj sos i dokładnie wymieszaj.

Jeśli szukasz bardziej tradycyjnego przepisu, zobacz makaron z białym serem, który znajdziesz na blogu dietamojapasja.com

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

Makaron z kurczakiem i kukurydzą

 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz