Podano je na pewnej uroczystości jako pyszną, ciepłą przekąskę, a my prezentujemy jako buraczki obiadowe w pysznym sosie. Przyzwyczajeni jesteśmy do buraczanej klasyki, czyli buraczków zasmażanych lub z octem. My proponujemy godny uwagi przepis na buraczki w zupełnie innym wydaniu. Lekko chrupiące w wyjątkowym, aksamitnym sosie, który bardzo łatwo przygotujesz. Doskonale sprawdzą jako dodatek do mięs lub ziemniaków. Mogą też pełnić rolę zupełnie oddzielnego dania.
Jeśli delikatnie znudziły Cię już tradycyjne pomysły na buraczki i poszukujesz nowych inspiracji na to popularne warzywo, to nasz przepis jest właśnie dla Ciebie. Być może ten sposób ich podania stanie się Twoim ulubionym. Przygotuj je i przekonaj się, jak wyjątkowo mogą smakować buraczki. Zapraszamy.
BURACZKI OBIADOWE W PYSZNYM SOSIE
Składniki:
- buraki: 4 szt.
Sos:
- mleko: 1 szklanka
- masło: 20 g
- mąka pszenna: 1,5 łyżki
- gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku
BURACZKI OBIADOWE W PYSZNYM SOSIE
Wykonanie:
1. Ugotowane i obrane buraczki kroimy w kostkę 1 x1 cm.
2. Mleko lekko podgrzewamy do temperatury 45 – 50 stopni.
3. Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie. Palnik przykręcamy do minimum. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Przesmażamy tak, cały czas mieszając ok 2 minut.
4. Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy gałkę, oraz sól i pieprz do smaku. Gęstość sosu regulujemy ilością mleka. Należy też pamiętać, że sos po ostygnięciu gęstnieje.
5. Gorącym sosem polewamy buraczki, następnie mieszamy i podajemy na ciepło.
Smacznego!