Mięciutkie kluski – pierogi leniwe
Kluski leniwe, czy też bardziej poprawnie, pierogi leniwe, chyba nam wszystkim kojarzą się z tradycyjnym, domowym jedzeniem. Podane klasycznie z podsmażoną na maśle bułką tartą, cukrem lub śmietaną, na słodko czy na słono smakują nam niezmiennie od lat.
Wszyscy też wiemy, że najlepsze są mięciutkie kluski – pierogi leniwe. Takie, które jednak nie rozpływają się na talerzu, ale w ustach 😁 Takie zawsze były w moim rodzinnym domu na Mazowszu. Dla mnie osobiście kluski – pierogi leniwe smakują najlepiej z bułką tartą podsmażaną na maśle.
Nieważne, czy wolisz je na słodko, czy słono. Czy wolisz kluski, czy pierogi leniwe, zawsze warto wrócić do dań, które wzbudzają w nas sentyment do lat dzieciństwa. Do wakacji u babci i dziadka i zimnego mleka, którym takie kluski – pierogi, niejednokrotnie się popijało 😋
Zapraszamy na kluski – pierogi leniwe w wersji Kuchni Na Wypasie.
Mięciutkie kluski – pierogi leniwe skład:
- 0,5 kg twarogu z wiadra
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- woda
- sól
Kluski – pierogi leniwe przepis:
1. Wstawiamy 2 – 3 litry wody z płaską łyżką soli.
2. Do miski wkładamy ser, dodajemy jajko, wsypujemy szklankę mąki i mieszamy na jednolitą masę. W razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
3. Deskę lub stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, formujemy wałek z porcji ciasta i kroimy niewielkie kluseczki.
4. Gotujemy wolno na osolonej wodzie, dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
5. Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem.
Kluski – pierogi leniwe pysznie smakują też podsmażone na maśle, podane z cukrem – pudrem.
Smacznego!