Blog posts

Klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika

Klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika

Jednogarnkowe, Kurczak, Obiady, Sosy, Zupa

Nasza propozycja na pyszne danie w aromatycznym sosie pomidorowym to klopsiki podróżnika czyli obiad ze słoika. W każdym słoiku 7 pysznych drobiowych pulpecików i porządna porcja gęstego sosu. To bez wątpienia swojskie, klasyczne danie, które będzie doskonałą bazą do wielu pomysłów na szybki obiad. Doskonale sprawdzą się do niego kluski, makarony, kasze oraz ryż. 

Do zrobienia klopsików możesz użyć mięsa z kurczaka lub indyka. Z samej piersi pulpety będą nieco suche i nie oszukujmy się, również mało ekonomiczne. Dlatego najlepiej sprawdzi się tzw. mięso mieszane. Jeśli nie masz mięsa drobiowego, możesz użyć również wieprzowiny. 

Jeśli podoba Ci się pomysł i masz w domu wszystkie niezbędne produkty lub masz niedaleko, by je uzupełnić, to poświęć chwilę i zapoznaj się tym prostym przepisem.

KLOPSIKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD DO SŁOIKA


KLOPSIKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD DO SŁOIKA

Składniki:

Na pulpety:

  • mięso drobiowe mieszane: 1 kg
  • kajzerka: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • jajka: 2 szt.
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • pieprz: 0,5 łyżeczki
  • majeranek: 1 łyżka
  • mąka pszenna: 2 łyżki

Na sos:

  • masło: 2 łyżki
  • cebula: 1 szt.
  • suszone warzywa: 2 łyżki
  • słodka papryka: 1 łyżka
  • przecier pomidorowy: 0,5 litra
  • suszona bazylia: 1 łyżeczka
  • woda: ok. 300 ml
  • sól i pieprz do smaku

KLOPSKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD ZE SŁOIKA

Wykonanie:

1. Bułkę namoczoną w wodzie odciskamy. Mięso mielimy lub miksujemy razem z cebulą i czosnkiem, a na koniec dodajemy bułkę. Dodajemy przyprawy i mocno wyrabiamy. Następnie łączymy z jajkami i mąką i wyrabiamy na jednolitą masę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, z mięsa formujemy klopsiki nieco większe niż orzechy włoskie i obsmażamy z każdej strony. Rumiane klopsiki przekładamy na talerz.

3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na tej samej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy suszone warzywa, przyprawy i klopsiki, a następnie zalewamy przecierem, dodajemy część wody, doprawiamy i wolno dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodą.

KLOPSIKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD DO SŁOIKA


4. Gorące danie wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut. Tak przygotowane słoiki trzymamy w lodówce. Jeśli chcemy trzymać w innym chłodnym miejscu, musimy proces pasteryzacji powtórzyć co 24 godziny przez następne dwa dni. 

Oto inne nasze propozycje na pyszny obiad do słoików:

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

OBIAD Z SOSEM A’LA STROGANOW

ZUPA GRZYBOWA DO SŁOIKÓW

ŚWIEŻONKA

Smacznego!

KLOPSIKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD DO SŁOIKA

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *