Błyskawiczna w przygotowaniu, sałatka z zielonymi pomidorami. Doskonała na grilla, jak również jako pyszny dodatek do obiadu, śniadania i kolacji. Podstawą sałatki jest sałata lodowa. Idealnym dodatkiem będzie sałatka ukraińska ze słoika, ale równie dobrze sprawdzą się warzywa z innych tego typu przetworów! Sprawdzone! Bez wątpienia pyszne😋
Z pewnością jest to mało spotykane połączenie smaków, ale naszym zdaniem niewątpliwie godne uwagi. Jako sosu użyliśmy niewielkiej części zalewy z pomidorów. Jeśli macie inną sałatkę, możecie zrobić podobnie. Najlepsze są oczywiście własne ekologiczne przetwory z domowego lub działkowego warzywniaka, ale rzecz jasna nie wszyscy mamy taką możliwość.
A Wy jak łączycie smaki? Lubicie czasem eksperymentować w kuchni? Oczywiście nie zawsze finał tych testów jest zadowalający🙄 , ale warto szukać.
Zapraszamy więc do skorzystania z przepisu na tą wyjątkową – mamy nadzieję – sałatkę 😉
Sałatka z zielonymi pomidorami skład:
- 1 sałata lodowa
- 1 słoik (900 ml) sałatki z zielonych pomidorów w słoiku (lub innej)
Sałatka z zielonymi pomidorami przepis:
1. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.
2. Dodajemy odsączoną uprzednio zawartość słoika z sałatką. Dokładnie mieszamy. Do smaku dolewamy według uznania zalewy z pomidorów (lub innych warzyw, które wykorzystaliśmy).
Sałatka równie dobrze smakuje z majonezem lub śmietaną. Smacznego!
Wędliny z Dębiny
11 sierpnia 2020 at 11:50 amZielony pomidor zawsze mi się kojarzył z niedojrzałym,a tu proszę jaki wspaniały przepis.Dziękuję na pewno zrobię jeszcze w tym tygodniu bo w szklarni aż się proszą.
KuchniaNaWypasie
12 sierpnia 2020 at 1:33 pmZielony pomidor jest u nas znany szczególnie z sałatki ukraińskiej (chociaż ona podobno wcale ukraińską nie jest 😉 ) jako zakąska, a szkoda, to wdzięczny „owoc”. Dziękujemy!