Blog posts

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem

Kolacja, Obiady, Przekąski, Ryby, Święta

Klasyczny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem, to tradycyjny przepis na pyszną i aromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach.

Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula, jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta.

Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą marketom za “pozycjonowanie”. Nie ustępują im jakością, a nawet więcej: Są o wiele lepsze od korporacyjnych produktów. Takie śmietany nie zawierają żadnych zagęstników, ani karagenu. Są też najczęściej tańsze od produktów “renomowanych” producentów. Posiadają też krótszy termin przydatności do spożycia. Coś za coś. Po prostu czytajmy skład.

Tradycyjne śledzie w śmietanie to danie, które bardzo często gości w naszych domach. Chociaż składa się z bardzo prostych składników, może smakować wyjątkowo, jeśli będą one bardzo dobrej jakości. Zadbajmy zatem aby nasz śledź w śmietanie nie był śledziem tylko z nazwy.

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem


 

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem

Składniki:

  • płaty śledziowe: ok. 300 g
  • cebula cukrowa: 1 szt.
  • jabłko duże: 1 szt.
  • posiekany koperek: 1 łyżka
  • gęsta śmietana: 200 – 300 ml
  • chrzan tarty: 1 łyżeczka
  • sok z cytryny: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem


Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem

Przygotowanie: 

Płaty śledziowe solone należy wymoczyć w wodzie. Nie piszemy ile razy należy wodę zmienić, ponieważ jedni z nas wolą śledzie bardziej słone, inni mniej. Dostosujmy więc ich słoność do własnych upodobań. Następnie śledzie należy osuszyć i pokroić w kostkę lub większe kawałki.

Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę również kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone składniki łączymy w misce z posiekanym koperkiem oraz śmietaną i chrzanem. Jeśli ktoś lubi, aby śledzie pływały w śmietanie, może dodać jej więcej. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie są gotowe do podania, ale najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.

Polecamy również inne nasze przepisy min. na pyszne śledzie z cebulką i żurawiną, doskonałe śledzie w sosie słodko – kwaśnym, oraz śledzie po japońsku.

Życzymy smacznego!

Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *