Blog posts

Schabowy marynowany w maślance

Schabowy marynowany w maślance

Obiady

 

Schabowy marynowany w maślance

Szukasz porządnego kotleta na niedzielny obiad lub męską kanapkę do pracy? Mamy sprawdzony przepis na pyszny, soczysty schabowy marynowany w maślance. 

Zawarty w maślance kwas rozbija białko, dzięki temu zmiękcza mięso i przyspiesza jego kruszenie. Skraca dzięki temu proces smażenia i powoduje, że schab jest mniej wysuszony, o wiele bardziej soczysty.

Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat i schabowe zawsze wychodzą tak samo pyszne. Warto tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso od sprawdzonego dostawcy. 

Schabowy marynowany w maślance skład:

  • 4 kotlety schabowe
  • 0,5 litra naturalnej maślanki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Oraz:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia

Schabowy marynowany w maślance przepis:

1. Do maślanki dodajemy sól i pieprz i namaczamy w niej lekko rozbite kotlety. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.                                                                                                                                                                         

2. Zamarynowane kotlety schabowe otrząsamy z nadmiaru maślanki, obtaczamy w mące, jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią. Nie należy ich podczas smażenia dociskać, ani przebijać widelcem.       

3. Kotlety odsączamy na ręczniku papierowym, po czym pozwalamy im „odpocząć” ok 5 minut.

Sposób marynowania mięsa w maślance pochodzi podobno z Ameryki, gdzie zapracowane żony tamtejszych farmerów ułatwiały sobie tym zabiegiem obróbkę mięsa. Wielodzietne rodziny wymagały od kobiet innych zajęć niż przesiadywanie w kuchni. Maślanka była produktem, który bardzo ułatwiał i skracał czas gotowania lub smażenia.

Smacznego!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

6 Comments

  1. Borówka
    19 lipca 2020 at 7:17 am

    No pięknie, wygląda bardzo smacznie😋.
    Powodzenia👍

  2. KuchniaNaWypasie
    19 lipca 2020 at 7:43 am

    Dziękuję, zapewniam, że równie dobrze smakuje😀
    Pozdrawiam🙂

  3. GREG
    26 lutego 2021 at 11:21 pm

    A kotletów nie trzeba rozbijać?

    • KuchniaNaWypasie
      27 lutego 2021 at 7:49 am

      Tak jak jest napisane: kotlety rozbijamy przed włożeniem do maślanki.

  4. Agnieszka
    9 kwietnia 2022 at 10:57 am

    A co z solą do mięsa? wystarczy posolić maślankę i mięso będzie odpowiednio słone?

    • KuchniaNaWypasie
      11 kwietnia 2022 at 8:25 am

      Naszym zdaniem, taka ilość soli wystarczy.
      Każdy z nas jednak używa soli w nieco innych proporcjach.
      My ogólnie nie polecamy bezpośredniego solenia schabu przed smażeniem,
      ponieważ sól wysusza mięso, a schab ze względu na małą ilość tłuszczu jest bardzo
      suchym mięsem. Po prostu zawsze można mięso dosolić nawet po obróbce, ale z przesolonym
      już nic nie uda się zrobić.
      Pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz