Schabowy marynowany w maślance
Szukasz porządnego kotleta na niedzielny obiad lub męską kanapkę do pracy? Mamy sprawdzony przepis na pyszny, soczysty schabowy marynowany w maślance.
Zawarty w maślance kwas rozbija białko, dzięki temu zmiękcza mięso i przyspiesza jego kruszenie. Skraca dzięki temu proces smażenia i powoduje, że schab jest mniej wysuszony, o wiele bardziej soczysty.
Przepis ten jest w mojej rodzinie od lat i schabowe zawsze wychodzą tak samo pyszne. Warto tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso od sprawdzonego dostawcy.
Schabowy marynowany w maślance skład:
- 4 kotlety schabowe
- 0,5 litra naturalnej maślanki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Oraz:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- smalec do smażenia
Schabowy marynowany w maślance przepis:
1. Do maślanki dodajemy sól i pieprz i namaczamy w niej lekko rozbite kotlety. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
2. Zamarynowane kotlety schabowe otrząsamy z nadmiaru maślanki, obtaczamy w mące, jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią. Nie należy ich podczas smażenia dociskać, ani przebijać widelcem.
3. Kotlety odsączamy na ręczniku papierowym, po czym pozwalamy im „odpocząć” ok 5 minut.
Sposób marynowania mięsa w maślance pochodzi podobno z Ameryki, gdzie zapracowane żony tamtejszych farmerów ułatwiały sobie tym zabiegiem obróbkę mięsa. Wielodzietne rodziny wymagały od kobiet innych zajęć niż przesiadywanie w kuchni. Maślanka była produktem, który bardzo ułatwiał i skracał czas gotowania lub smażenia.
Smacznego!
Borówka
19 lipca 2020 at 7:17 amNo pięknie, wygląda bardzo smacznie😋.
Powodzenia👍
KuchniaNaWypasie
19 lipca 2020 at 7:43 amDziękuję, zapewniam, że równie dobrze smakuje😀
Pozdrawiam🙂
GREG
26 lutego 2021 at 11:21 pmA kotletów nie trzeba rozbijać?
KuchniaNaWypasie
27 lutego 2021 at 7:49 amTak jak jest napisane: kotlety rozbijamy przed włożeniem do maślanki.
Agnieszka
9 kwietnia 2022 at 10:57 amA co z solą do mięsa? wystarczy posolić maślankę i mięso będzie odpowiednio słone?
KuchniaNaWypasie
11 kwietnia 2022 at 8:25 amNaszym zdaniem, taka ilość soli wystarczy.
Każdy z nas jednak używa soli w nieco innych proporcjach.
My ogólnie nie polecamy bezpośredniego solenia schabu przed smażeniem,
ponieważ sól wysusza mięso, a schab ze względu na małą ilość tłuszczu jest bardzo
suchym mięsem. Po prostu zawsze można mięso dosolić nawet po obróbce, ale z przesolonym
już nic nie uda się zrobić.
Pozdrawiamy 🙂