Czy tak jak my lubisz pierogi z truskawkami? Jeśli tak, zapraszamy Cię na sprawdzony przepis na pyszne pierogi w idealnym cieście! Doskonały pomysł nie tylko na letnie danie obiadowe, ale również na kolację lub podwieczorek dla dzieci. Przyznam szczerze, że mam ogromną słabość do pierogów z owocami, a do tych z truskawkami szczególną 🙂 Bardzo często goszczą na naszym stole i zawsze się okazuje, że jest ich za mało. Spróbujcie sami!
Z czym podać pierogi z truskawkami? Pierogi możemy jeść oczywiście bez żadnych dodatków lub podać na słodko. Z pewnością nie sprawdzą się więc żadne skwarki ani podsmażona cebulka 🙂 Owoce w pierogach podczas gotowania stają się bardziej kwaśne, dlatego polecamy podać je z lekko posłodzoną cukrem z wanilią gęstą śmietaną lub jogurtem. Doskonale smakują również polane koktajlem ze śmietany, świeżej mięty, cukru trzcinowego i truskawek.
Czy pierogi można mrozić? Podobnie jak pierogi z mięsem, grzybami, kapustą czy serem, pierogi z owocami również można mrozić. Do pierogów z truskawkami, które mamy zamiar zamrozić, polecamy zrobić nieco grubsze ciasto. Do wody, w której będziemy je gotować, dodajmy łyżkę masła, a nie oleju. Ugotowane pierogi przeznaczone do mrożenia układamy na tacy i odstawiamy, aby ostygły. Następnie razem z tacą wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy zamarzną, przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i odkładamy do zamrażalki.
Pierogi z truskawkami przepis Babci, w którym do ciasta nie były dodawane jajka i wciąż się tego trzymamy. Ciasto nie ma również w składzie mleka, tylko gorącą wodę. Dzięki temu ciasto jest zaparzone i nie chłonie wody podczas gotowania. Jest o wiele bardziej plastyczne i nie wymaga częstego podsypywania mąką. Te pyszne pierogi to z pewnością idealny pomysł na deser lub wiosenny obiad na słodko. Jak zrobić pierogi z truskawkami? Zapraszamy na przepis!
Szklanka ma 250 ml
Z podanego przepisu przygotujesz ok. 45 – 50 pierogów
Pierogi z truskawkami
Składniki:
- mąka Typ 450 – 480: 0,5 kg
- gorąca woda: 1 szklanka
- sól: 1 płaska łyżeczka
- mąka do podsypywania
- truskawki: 800 g
Pierogi z truskawkami przepis
Przygotowanie:
Mąkę dokładnie przesiewamy do miski. Do gorącej wody dodajemy sól. Wlewamy do mąki i mieszamy. Kiedy ciasto lekko ostygnie, zaczynamy wyrabiać. Gdy ciasto stanie się elastyczne i nie brudzi już rąk, przykrywamy talerzem, ręcznikiem i odstawiamy na pół godziny.
Następnie ciasto na pierogi z truskawkami przekładamy na oprószony mąką blat. Odcinamy porcję ciasta przeznaczoną do wałkowania. Resztę ciasta wkładamy do woreczka, aby nie obsychało.
Porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, który powinien być nieco grubszy niż na pierogi mięsem lub serem. Szklanką lub ringiem wycinamy krążki. Na środku każdego kładziemy czystą i suchą truskawkę. Dokładnie zlepiamy brzegi.
W garnku zagotowujemy ok 2,5 litra wody z płaską łyżeczką soli. Jeśli pierogi mają być mrożone, dodajemy łyżkę masła.
Pierogi partiami wolno gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
Tak jak pisaliśmy, podajemy ze śmietaną lub owocowym musem.
Sprawdź również przepis na pyszne pierogi z płuckami wieprzowymi. Poznaj też pierogi podlaskie z boczkiem i ziemniakami.
Przepis ten został uwzględniony w blogu „7 powodów dla których warto gotować z dziećmi” przez wydawnictwo edukacyjne Twinkl Polska.
Życzymy smacznego!