Blog posts

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Grzyby, Jednogarnkowe, Kuchnia regionalna, Obiady, Wieprzowina, Zupy

Tradycyjna, domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i śmietaną. To esencjonalna zupa z leśnych grzybów mieszanych, na pysznym, aromatycznym żeberku wieprzowym. Jeśli szukasz więc sprawdzonego pomysłu na pachnącą jesienną zupę na mięsnym wywarze, zobacz koniecznie nasz przepis!

Zupa grzybowa przepis. Naszą grzybową najczęściej gotujemy na żeberku lub na kawałku łopatki wieprzowej. W klasycznych potrawach zawsze idealnie sprawdzają się proste składniki i przyprawy. Zupa grzybowa Babci zawsze składała się wywaru mięsnego lub warzywnego, leśnych grzybów, ziemniaków oraz śmietany. Do zupy idealnie sprawdzą się grzyby mieszane: borowiki, podgrzybki, kurki oraz koźlarze. Taka zupka, to idealny pomysł na grzyby leśne na obiad. Pamiętajmy tylko o tym, że grzybów nie powinny jeść dzieci poniżej 12 roku życia i naprawdę warto tego przestrzegać.

Przepis na zupę grzybową z leśnych grzybów z ziemniakami możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Zamiast z ziemniakami, podać ją np. z makaronem lub kluskami, a żeberko zastąpić skrzydełkami z kurczaka. Możesz przygotować ją także w wersji wegetariańskiej pomijając mięso i mięsne wywary. Pomysł na obiad z grzybami leśnymi, to dobra propozycja nie tylko na sezon. Taką zupę można również przygotować z grzybów suszonych lub mrożonych. Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych? Zupa grzybowa: Czym przyprawić? Czym zagęścić? i Czy można mrozić? Zapraszamy na przepis!

Zupa grzybowa


Zupa grzybowa

Składniki: 

  • żeberka paski: 1/2 kg
  • grzyby leśne mieszane: 1 kg
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • liść laurowy: 1 szt.
  • pieprz czarny w ziarnach: 10 szt.
  • średniej wielkości ziemniaki: 4 szt.
  • śmietana 30 %: 150 g
  • lubczyk świeży: 1 gałązka
  • posiekany świeży koperek: 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa grzybowa


Zupa grzybowa

Przygotowanie: 

Żeberka kroimy na paski. Wkładamy do garnka, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler, liść laurowy oraz pieprz i zalewamy 1,5 l przefiltrowanej wody. Gotujemy, aż żeberka będą prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz lubczyk.

Czyścimy, myjemy i obieramy grzyby. Mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na 2 lub 4 części. Przekładamy do drugiego garnka i zalewamy gorącą wodą tak, aby były nią całkowicie przykryte. Gotujemy ok. 20 minut.

Do gotujących się ziemniaków dodajemy obgotowane grzyby, koperek oraz natkę pietruszki. Dolewamy wody z gotowania grzybów, aż uzyskamy odpowiedni dla nas smak. Nie bierzmy do tego wody ze spodu, ponieważ tak mogą się jeszcze znajdować śmieci, których nie udało nam się wypłukać z grzybów, a wypadły w trakcie gotowania.

Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączmy palnik i zostawiamy zupę pod przykryciem na ok. 10 – 15 minut.

Zobacz również inne nasze propozycje na grzyby leśne jak pyszny, gęsty sos grzybowy ze świeżych grzybów. Natomiast grzyby w oleju do słoików z cebulką, to pomysł na przetwory na zimę. Poznaj również nasz sposób na to jak suszyć grzyby w piekarniku oraz jak zrobić najlepszy sos borowikowy. Polecamy też przepis na pyszne kurki w śmietanie.

Zupy grzybowej ze śmietaną nie polecamy mrozić, ponieważ po rozmrożeniu, śmietana się zważy. Jeśli pominiemy śmietanę w składzie, wówczas zupę można zamrozić, a śmietanę dodać opcjonalnie po rozmrożeniu i zagotowaniu.

Zupę grzybową zagęszczamy tylko śmietaną, nie używamy do mąki, ani zasmażki.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Zupa grzybowa

Napisz komentarz