Blog posts

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Grzyby, Kolacja, Obiady, Ryby, Z piekarnika, Zapiekanka, Ziemniaki

Nasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami, brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś.

Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Tym bardziej, że jest uniwersalny i bez problemu można uzupełnić go innymi dodatkami. My bardzo lubimy dodatek brokułów, ale alternatywnie sprawdzi się też szpinak, zielony groszek lub pomidor.

Do przepisu możesz użyć ryby świeżej lub mrożonej. Jeśli zdecydujesz się na drugie rozwiązanie, polecamy rybę rozmrozić wolno w lodówce. Potem należy ją bardzo dokładnie osuszyć. Zanim zaczniesz szykowanie zapiekanki z rybą, przeczytaj cały wpis, żeby nie pominąć żadnej informacji. Szczególnie dotyczy to układania ryby w naczyniu, ponieważ jej kawałki nie powinny na siebie nachodzić. Jeśli zastanawiasz się więc, jak zrobić zapiekankę z rybą i ziemniakami, to zapraszamy Cię na nasz przepis! Polecamy!

Zapiekanka rybna z ziemniakami 


Zapiekanka rybna z ziemniakami 

Składniki: 

  • filet z dorsza lub innej ryby: 700 – 800 g
  • brokuł: 1 szt.
  • ziemniaki: 400 – 500 g
  • pieczarki: 200 – 300 g
  • mleko: 200 ml
  • żółty ser: 200 g
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka
  • suszony koperek: 1 łyżeczka
  • jajka: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka rybna z ziemniakami 


Zapiekanka rybna z ziemniakami – przepis

Przygotowanie: 

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente na parze lub metodą klasyczną.

Pieczarki pokrój na ćwiartki lub w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju lub masła.

Ugotowane ziemniaki odcedź i pokrój w plasterki. Następnie ułóż na dno naczynia.

Na ziemniaki rozłóż pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne. Posyp solą oraz pieprzem. Jeśli używasz cienkich filetów z innej ryby, mogą się nakładać na siebie. Jeśli są grubsze, jak dorsz lub halibut, powinny znajdować się obok siebie.

Na wierzch zapiekanki wyłóż ugotowane al dente brokuły na przemian z podsmażonymi pieczarkami.

Do lekko podgrzanego mleka dodaj starty ser, musztardę Dijon, jajko oraz łyżeczkę suszonego koperku. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby jajko połączyło się z resztą składników. Sos przelej do zapiekanki pokrywając nim wszystkie składniki.

Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia zapiekanki, to 200 stopni. Czas pieczenia, to 30 – 35 minut.

Zapiekanka z ryby, ziemniaków i brokułów, to sycące i bardzo aromatyczne danie, które gorąco polecamy!

Sprawdź też jak smakuje dorsz smażony w panierce według naszego przepisu, a także kotlety rybne w chrupiącej panierce.

Prosta w przygotowaniu jest też nasza zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą oraz zapiekanka makaronowa z brokułami i jakiem.

Życzymy smacznego!

Zapiekanka rybna z ziemniakami 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.