Blog posts

Szwedzkie klopsiki – przepis Ingeborg

Szwedzkie klopsiki – przepis Ingeborg

Kuchnie świata, Obiady, Wieprzowina, Wołowina, Z patelni

Historia przepisu na te szwedzkie klopsiki jest zbyt długa, żeby ją tu opisywać 😉. Najważniejsze, że przepis pochodzi ze Skandynawii. A dokładnie ze Szwecji. I cóż że ze Szwecji? 🙂 Część z Was zapewne zna te klopsiki pod nazwą Kottbullar i zajadała się nimi w Ikei. Ktoś powie tak, ale klopsy w Ikei są ładne, okrąglutkie, a te domowe takie nie wychodzą. Zapewniam Was, że gdy kilka lat temu jadłem pierwszy raz te kotlety, posmakowały mi jak żadne inne, ale wyglądem na kolana nie rzucały. Pomimo tego, że zostały przygotowane i podane przez znajomą, która mieszka w Szwecji od dziecka.

Szwedzkie klopsiki - przepis Ingeborg


Wygląda na to, że taka już uroda tych klopsików i musimy postawić na smak. A smakują rzeczywiście rewelacyjnie. Są soczyste i bardzo aromatyczne. W połączeniu z przygotowywanym do nich sosem po prostu pyszne.

Jeśli jesteś zatem fanem mięsnych kotlecików i masz w domu nieco mięsa wołowego oraz wieprzowego, to przepis ten jest właśnie dla Ciebie!

Szwedzkie klopsiki - przepis Ingeborg


Szwedzkie klopsiki – przepis Ingeborg

Składniki:

Klopsiki: 

  • mielone mięso wołowe mielone: 250g
  • mielone mięso wieprzowe: 250g
  • cebula, drobno posiekana: 1 szt.
  • bułka tarta: 100g
  • jajko: 1 szt.
  • mleko: ok 120 – 150 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos:

  • masło: 40g
  • mąka: 40g
  • bulion warzywny: 150 ml
  • bulion wołowy: 150 ml
  • gęsta śmietana: 150 ml
  • sos sojowy: 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon: 1 łyżeczka

 

Szwedzkie klopsiki – przepis Ingeborg

Wykonanie:

W misce wymieszaj mleko z bułką tartą. Zostaw tak na ok. 10 minut.

Cebulę zetrzyj na grubej tarce. Dodaj mięso mielone do bułki tartej w misce wraz z startą cebulą, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj. Nie przepracowuj mięsa, ponieważ stanie się żylaste. W przepisie Ingeborg nie było jajka, my jednak je dodaliśmy na wszelki wypadek. Jeśli chcesz, możesz je pominąć.

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj niewielkie klopsiki ( powinno wyjść ok. 16 – 20 szt.)

Szwedzkie klopsiki - przepis Ingeborg

Następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu klopsiki możesz wstawić wraz z patelnią ( upewnij się, że Twoja patelnia się do tego nadaje) do ciepłego piekarnika, aby nie wystygły póki nie przygotujesz sosu.

 Masło rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę i smaż ok 2 minut ciągle mieszając. Następnie wlewaj stopniowo bulion również mieszając, aż do powstania gładkiego gęstego sosu. Następnie dodaj śmietanę, sos sojowy i musztardę. Gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

 Klopsiki podawaj polane sosem z puree ziemniaczanym lub warzywami. Świetnie smakują np. z brokułem.

Wypróbuj inne nasze przepisy na dania kuchni światowej. Min. Karbonāde, czyli kotlet schabowy inaczej, pyszne niemieckie kluski Schupfnudel, oraz bezmięsne kulki białoruskie Cybriki. Polecamy też przepis na pyszne bałkańskie chlebki lepinja.

Smacznego!

Szwedzkie klopsiki - przepis Ingeborg

Szwedzkie klopsiki - przepis Ingeborg

 

 

Oceń wpis

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń wpis