Blog posts

Puszyste bułeczki pszenne – śniadaniowe

Puszyste bułeczki pszenne – śniadaniowe

Bułki, Kolacja, Pieczywo, Śniadanie

Najprostsze w wykonaniu, domowe puszyste bułeczki pszenne – śniadaniowe z drobnym dodatkiem, który pozwala dłużej zachować ich świeżość. Doskonałe na pyszne, klasyczne śniadanie. Ze świeżym, swojskim masełkiem, domową wędliną i eko pomidorkiem – najlepsze 😊. Oczywiście dietetycy grzmią, że najzdrowsze są pełnoziarniste produkty zbożowe. Ale wielkim grzechem przecież nie będzie, jeśli od czasu do pory dopadnie nas taka mała chwila słabości😉

Bułeczki robi się bardzo szybko, ponieważ ciasta nie musimy wyrabiać. Wystarczy pozwolić wyrosnąć, następnie podzielić i uformować. Po prostu te bułki nie mogą się nie udać! Z pewnością posmakują też naszym dzieciakom, które umówmy się – za ciemnym pieczywem raczej nie przepadają😁. Więc jeśli robić im kanapki z bułeczkami, niech będą to domowe, pachnące i z chrupiącą skórką. Takie właśnie wychodzą z naszego przepisu.

A Wy jakie pieczywo lubicie? Jakie najczęściej pieczecie w domu? Zapraszamy, podzielcie się opiniami na naszym Facebook lub w komentarzach pod postem. 

Puszyste bułeczki pszenne – śniadaniowe

Składniki:

  • 350 gr. mąki pszennej uniwersalnej
  • 50 gr. mąki ziemniaczanej
  • 7 gr. suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • mąka do podsypania

Puszyste bułeczki drożdżowe 

Wykonanie:

1. Mąki przesiewamy wraz z solą do miski. Na środku robimy dołek. Wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz cukier i zostawiamy na 10 minut. Następnie przy pomocy łyżki mieszamy, aż mąka się wchłonie. Na koniec dodajemy olej, mieszamy przez 30 sekund i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 

2. Oprószamy stolnicę mąką. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na dziewięć równych części. 

3. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Oprószamy mąką i robimy nacięcia ostrym nożem. Na koniec przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.

4. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 – 20 minut.

Smacznego!

Puszyste bułeczki pszenne 2


Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *