Blog posts

Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem

Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem

Dania mięsne, Kolacja, Obiady

Przepis na kremowe risotto z dynią i kurczakiem z dodatkiem cukinii i szpinaku, czyli wspaniały klasyk kuchni włoskiej na bazie ryżu, dyni piżmowej i bulionu. Pomysł prosty, uniwersalny, idealny dla wszystkich fanów tego jesiennego warzywa i nie tylko. I chociaż jest to danie sezonowe, dzięki odpowiedniemu balansowi składników, risotto świetnie smakuje nie tylko z dyni świeżej. To sprawia, że poza sezonem danie możesz z powodzeniem przygotować z dynią mrożoną lub ze słoika.

Co powoduje, że risotto dyniowe z kurczakiem jest daniem, któremu nie można się oprzeć? Mamy tu w teorii i praktyce bardzo prosty przepis, który idealnie podkreśla słodycz oraz kremowość dyni. Kolejnym mocnym punktem tego przepisu jest właśnie dodatek kurczaka. Dlaczego? Choć samo risotto jest kremowe, pachnące i delikatne, to jednak często brakuje w nim właśnie mięsnego dodatku. Zapiekana pierś z kurczaka z orzechami idealnie się w tym daniu odnajduje podobnie zresztą jak świeży szpinak.

Warto jednak zaznaczyć, że ani kurczak, ani szpinak nie przesłania smaku głównego składnika tej potrawy, czyli dyni. Kremowe risotto z dyni, to danie z którego naprawdę można czerpać frajdę. Wystarczy, że dodasz do niego inne składniki, które lubisz. I tu świetnie sprawdzą się suszone pomidory, kurki, bekon lub gorgonzola. A skoro o dodatkach mowa, nie sposób nie wspomnieć o białym wytrawnym winie, które uzupełni składniki nutą subtelnego smaku i aromatu.

Niezależnie od tego z jakimi dodatkami, risotto dyniowe powinno podbić nie tylko wyrafinowane podniebienia. Mimo, że to zupełnie inne danie niż ryż zapiekany z jabłkami czy kurczak z ryżem i warzywami, to składniki są powszechnie dostępne, a większość z nich masz prawdopodobnie w kuchni. Patrząc na inne przepisy na risotto dyniowe wydaje mi się, że niewiele z nich dostrzega w tym daniu potencjał szpinaku. Osobiście uważam, że warto go dodać i gorąco polecam.


 

Risotto z dynią 

Składniki: 

  • dynia piżmowa: 500 – 600 g
  • ryż Arborio: 200 g
  • cukinia: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • bulion: 4 szklanki
  • świeży szpinak: 100 g
  • masło: 50 g
  • starty parmezan: 60 – 80 g
  • białe wino wytrawne: 70 – 80 ml.
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta suszonej szałwii
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Oraz:

  • filet z piersi kurczaka BIO: 600 – 700 g
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • garść orzechów włoskich

Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem


Risotto z dynią i kurczakiem 

Przygotowanie: 

Do przygotowania przepisu potrzebne będą: dwie patelnie, w tym jedna duża z pokrywką, nóż, deska do krojenia oraz miseczka.

Risotto możesz zrobić zarówno z dyni piżmowej jak i Hokkaido.

Użyj ryżu dedykowanego do risotto. Jeśli nie masz Arborio, możesz dodać ryż Carnaroli. Nie polecam ryżu w torebkach.

Bardzo ważne jest, aby bulion, który będziemy stopniowo dodawać do ryżu był gorący. Należy też nie dopuścić do nadmiernego wchłaniania płynu przez ryż.

Jeśli chcesz, dodatki możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. We wstępie znajdziesz pomysły na inne składniki, które będą pasować do tego dania.

Przepis na risotto dyniowe

Dynię oraz cukinię obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną dynię i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Smaż od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula się zeszkli.

Na drugiej patelni podpraż przez kilka minut ryż. Powinien lekko zmienić kolor na delikatnie kremowy. Dodaj wino, wymieszaj z ryżem i poczekaj aż odparuje.

Następnie przełóż ryż na patelnię z dynią. Dokładnie wymieszaj, aby ryż się nie posklejał. Wlej 200 ml bulionu i zagotuj całą mieszankę. Zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj pod przykryciem (dodając partiami resztę bulionu) przez 20 – 25 minut, aż ryż będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pokrojoną cukinię.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze filety, przełóż do miseczki i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek oraz przyprawy. Do przyprawienia kurczaka użyłem słodkiej i ostrej papryki mielonej oraz soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 12 – 15 minut, a następnie posyp go posiekanymi orzechami. Ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, aż orzechy się zrumienią.

Do miękkiego risotto dodaj szpinak oraz masło, starty parmezan i wymieszaj. Następnie ponownie przykryj, a po chwili wyłącz palnik.

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki. Podziel risotto na porcje, dodaj kurczaka oraz posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco. Osobiście wolę risotto, które nie „pływa w bulionie”. Jeśli lubisz bardziej rozwodnione, dodaj jeszcze nieco bulionu, ale już po wyłączeniu palnika.

Inne przepisy na dania z dynią

Jeśli szukasz inspiracji na dania, ciasta lub przetwory z dodatkiem dyni, zobacz przepis na makaron z dynią, oryginalny sernik z dynią oraz pyszny przecier z dyni na zimę .

Smacznego!

Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem

Kremowe Risotto z dynią i kurczakiem

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz