Blog posts

Drożdżówki słodko – kwaśne

Drożdżówki słodko – kwaśne

Bułki, Ciasta i desery, Przekąski, Wypieki

Mięciutkie drożdżówki słodko – kwaśne bez wyrabiania, to nasza propozycja na pyszny i dość szybki deser. Dlaczego słodko – kwaśne? Ponieważ lekko słodkie klasyczne ciasto drożdżowe świetnie się komponuje z kwaskową śliwką. Drożdżówki miały być do kawy, jednak zniknęły, zanim pojawiła się na stole 😊. A ponieważ są wyjątkowo proste w wykonaniu, więc jutro pieczemy jeszcze raz! 

Kto z nas nie lubi drożdżówek lub ciasta drożdżowego? Nie ma chyba takiego domu, w którym nie cieszyłyby się powodzeniem. Pieczemy bułeczki z budyniem, z serem, z dżemem, z jabłkami. I jeszcze koniecznie lukier lub kruszonka. Albo najlepiej i to i to! Od samego myślenia o nich leci ślinka, prawda? 😋. Po prostu swojskich, tradycyjnych smaków nie powinniśmy sobie odmawiać. Na to jeszcze przyjdzie czas. 

A Wy z czym najbardziej lubicie drożdżówki? Może ktoś z Was ma godny uwagi przepis, który bez wątpienia jest wyjątkowy i mało znany? W związku z tym zapraszamy, podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami z ciastem drożdżowym. Czekamy na komentarze na naszym Facebook lub pod postem. 

Drożdżówki słodko – kwaśne

Składniki: (na 8 – 10 drożdżówek)

  • 2,5 szklanki mąki typ 500 lub 550
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki oleju
  • 25 gr świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • kilka dużych śliwek

Drożdżówki słodko – kwaśne 

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukry, 4 łyżki przesianej mąki, a następnie dokładnie mieszamy, żeby powstała jednolita masa. Odstawiamy na ok. 20 minut, by drożdże zaczęły pracować.

2. Do masy drożdżowej dodajemy jajka, sól i resztę mąki. Mieszamy za pomocą łyżki, aż sucha mąka całkowicie się wchłonie. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 – 50 minut.

3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rolujemy, tworząc wałek. Dzielimy go na 8 – 10 równych części, a następnie każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczamy, układamy na blasze do pieczenia. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, żeby wyrosło.

4. Na środku każdej bułeczki kładziemy ponacinaną połówkę śliwki, mocno wciskając ją w ciasto. Brzegi smarujemy mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 20 minut, aż się ładnie zrumienią. 

Smacznego!

Drożdżówki słodko kwaśne ze śliwką


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *