Blog posts

Pyszny przecier z dyni na zimę

Pyszny przecier z dyni na zimę

Przetwory

Sezon na to piękne warzywo już się rozpoczął, więc mamy dla Was świeżutki przepis na pyszny przecier z dyni na zimę. Przecier ten, to fantazja smaku. Jest bardzo gęsty, aromatyczny i aksamitny. Zadowoli nie tylko prawdziwych smakoszy dyni, ale i tych, którzy za nią nie przepadają. Do wykonania tego przecieru wybraliśmy pyszne Hokkaido, nasz ulubiony rodzaj dyni. 

Polska słynie od pokoleń z uprawy dyni i według naszych obserwacji lubimy to warzywo. Przepis, który dziś przedstawiamy możecie przygotować na dwa sposoby. Klasyczny, czyli poprzez pasteryzację, albo przez zamrożenie. W jednym i drugim przypadku otrzymujemy pełne aromatu i smaku puree z dyni, które możemy wszechstronnie wykorzystać. Świetnie uzupełni lub dopełni smak ciast, deserów. Doskonałe także jako baza do sosów czy też dodatek do farszów. 

A Wy w jakiej postaci lubicie to jesienne warzywo? Dynia pieczona, zupa krem z dyni, placki z dyni, a może ciasto z dyni? Zapraszamy, podzielcie się opiniami na naszym Facebook lub w komentarzach pod postem. 

Pyszny przecier z dyni na zimę

Składniki:

  • dynia (z 4 kg dyni uzyskamy ok 2 kg gotowego przecieru)

Pyszny przecier z dyni na zimę

Wykonanie:

1. Umytą dynię kroimy na niewielki kawałki, a następnie usuwamy część wewnętrzną i obieramy ze skóry.

2. Obraną dynię kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Wkładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do miękkości ok 1 godziny. Jeśli widelec lub nóż lekko wchodzi w dynię, zdejmujemy pokrywę i dopiekamy 10 – 15 minut. 

3. Po wystudzeniu, miksujemy na jednolitą masę. 

4. Przecier możemy teraz przełożyć do słoików i zapasteryzować (co najmniej 20 minut od momentu zagotowania), lub przełożyć do woreczków albo pojemniczków i zamrozić. Jeśli chcemy długo cieszyć się znakomitym smakiem tego pysznego puree, polecamy mrożenie, ponieważ z własnego doświadczenia wiemy, że pasteryzacja nie jest aż tak trwała. 

Smacznego!

Pyszny przecier z dyni na zimę 2


2 Comments

  1. Elżbieta
    27 listopada 2020 at 20:09
    Reply

    Wszystkie propozycje są doskonałe i godne polecenia gościom.
    Gratuluję Elżbieta Daniłowicz pozdrawiam

    • KuchniaNaWypasie
      30 listopada 2020 at 18:14

      Dziękujemy Pani Elżbieto.
      Komentarze takie jak Pani utwierdzają nas w przekonaniu,
      że to co przygotowujemy i piszemy ma sens 😊
      Pozdrawiamy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *