Sezon na to piękne warzywo już się rozpoczął, więc mamy dla Was świeżutki przepis na pyszny przecier z dyni na zimę. Przecier ten, to fantazja smaku. Jest bardzo gęsty, aromatyczny i aksamitny. Zadowoli nie tylko prawdziwych smakoszy dyni, ale i tych, którzy za nią nie przepadają. Do wykonania tego przecieru wybraliśmy pyszne Hokkaido, nasz ulubiony rodzaj dyni.
Polska słynie od pokoleń z uprawy dyni i według naszych obserwacji lubimy to warzywo. Przepis, który dziś przedstawiamy możecie przygotować na dwa sposoby. Klasyczny, czyli poprzez pasteryzację, albo przez zamrożenie. W jednym i drugim przypadku otrzymujemy pełne aromatu i smaku puree z dyni, które możemy wszechstronnie wykorzystać. Świetnie uzupełni lub dopełni smak ciast, deserów. Doskonałe także jako baza do sosów czy też dodatek do farszów.
A Wy w jakiej postaci lubicie to jesienne warzywo? Dynia pieczona, zupa krem z dyni, placki z dyni, a może ciasto z dyni? Zapraszamy, podzielcie się opiniami na naszym Facebook lub w komentarzach pod postem.
Pyszny przecier z dyni na zimę
Składniki:
- dynia (z 4 kg dyni uzyskamy ok 2 kg gotowego przecieru)
Pyszny przecier z dyni na zimę
Wykonanie:
1. Umytą dynię kroimy na niewielki kawałki, a następnie usuwamy część wewnętrzną i obieramy ze skóry.
2. Obraną dynię kroimy w kostkę 3 x 3 cm. Wkładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do miękkości ok 1 godziny. Jeśli widelec lub nóż lekko wchodzi w dynię, zdejmujemy pokrywę i dopiekamy 10 – 15 minut.
3. Po wystudzeniu, miksujemy na jednolitą masę.
4. Przecier możemy teraz przełożyć do słoików i zapasteryzować (co najmniej 20 minut od momentu zagotowania), lub przełożyć do woreczków albo pojemniczków i zamrozić. Jeśli chcemy długo cieszyć się znakomitym smakiem tego pysznego puree, polecamy mrożenie, ponieważ z własnego doświadczenia wiemy, że pasteryzacja nie jest aż tak trwała.
Smacznego!
Elżbieta
27 listopada 2020 at 8:09 pmWszystkie propozycje są doskonałe i godne polecenia gościom.
Gratuluję Elżbieta Daniłowicz pozdrawiam
KuchniaNaWypasie
30 listopada 2020 at 6:14 pmDziękujemy Pani Elżbieto.
Komentarze takie jak Pani utwierdzają nas w przekonaniu,
że to co przygotowujemy i piszemy ma sens 😊
Pozdrawiamy.