Blog posts

Domowy kebab w bułce – na szybko

Domowy kebab w bułce – na szybko

Grill, Kolacja, Obiady, Pieczywo

Domowy kebab w bułce – na szybko

Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to pyszny domowy kebab w bułce – na szybko. Niewątpliwie w ciągu ostatnich lat kebab stał się jednym z naszych ulubionych dań typu fast food. Nie ma co się jednak oszukiwać i trzeba powiedzieć to wprost: wolimy zjeść go gdzieś na mieście, niż w domu. Powód jest prozaiczny – uważamy, że sporo z nim pracy w kuchni 😄

To łatwiejsze, niż myślisz!

A przecież wcale tak nie musi być. Poniżej przepis na kebab z piersią kurczaka w bułce, którego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Świetnie sprawdzi się też mięso z grilla. Wystarczy zamarynować kurczaka w przyprawie kebab, upiec na ruszcie, najlepiej w formie szaszłyka, dodać warzywa, sos czosnkowy i wszystko zapakować w bułkę. 

A zatem zapraszamy na domowy kebab. Bardzo prosty w wykonaniu i bez ściemy, że sos czosnkowy na jogurcie, więc kebab będzie fit 😁 Ma być pysznie, więc kalorie muszą być. Składniki na trzy bułki do kebaba.

Domowy kebab w bułce – na szybko skład:

  • 3 bułki do kebaba
  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 – 3 ogórki gruntowe
  • 1 papryka 
  • przyprawa kebab
  • 400 ml jogurtu najlepiej gęstego
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Domowy kebab w bułce – na szybko przepis:

1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do kebaba i odstawiamy w zimne miejsce na 30 minut.

2. W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa i sos. Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, ogórki i pomidory w plasterki lub w półplasterki jak kto woli. Paprykę w paski. Wymieszać razem w miseczce.

3. Czosnek drobno kroimy, posypujemy lekko solą i rozcieramy nożem na desce lub zgniatamy w moździerzu. Dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

4. Mięso smażymy na maśle lub jak pisaliśmy wyżej opiekamy na grillu. Bułki wstawiamy do gorącego piekarnika (150 stopni) na 3 – 5 minut (sprawdzajmy, każdy zna swój piekarnik), lub również podgrzewamy na grillu.

5. Gorącą bułkę nacinamy w taki sposób, żeby zrobić kieszeń. Najpierw wrzucamy kilka kawałków piersi, potem warzywa i na koniec znów mięso. Wszystkie składniki polewamy sosem czosnkowym. Nasz domowy kebab gotowy.

kebab w bułce


 

 

 

1 Comment

  1. Elitarny Marketing
    20 sierpnia 2020 at 13:20
    Reply

    Szybciutkie danie i ładnie się prezentuje.Dziękuję ,będzie u nas często robione.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *