Domowy kebab w bułce – na szybko
Nasza dzisiejsza propozycja na obiad to pyszny domowy kebab w bułce – na szybko. Niewątpliwie w ciągu ostatnich lat kebab stał się jednym z naszych ulubionych dań typu fast food. Nie ma co się jednak oszukiwać i trzeba powiedzieć to wprost: wolimy zjeść go gdzieś na mieście, niż w domu. Powód jest prozaiczny – uważamy, że sporo z nim pracy w kuchni 😄
To łatwiejsze, niż myślisz!
A przecież wcale tak nie musi być. Poniżej przepis na kebab z piersią kurczaka w bułce, którego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Świetnie sprawdzi się też mięso z grilla. Wystarczy zamarynować kurczaka w przyprawie kebab, upiec na ruszcie, najlepiej w formie szaszłyka, dodać warzywa, sos czosnkowy i wszystko zapakować w bułkę.
A zatem zapraszamy na domowy kebab. Bardzo prosty w wykonaniu i bez ściemy, że sos czosnkowy na jogurcie, więc kebab będzie fit 😁 Ma być pysznie, więc kalorie muszą być. Składniki na trzy bułki do kebaba.
Domowy kebab w bułce – na szybko skład:
- 3 bułki do kebaba
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 2 pomidory
- 2 – 3 ogórki gruntowe
- 1 papryka
- przyprawa kebab
- 400 ml jogurtu najlepiej gęstego
- 4 – 5 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
Domowy kebab w bułce – na szybko przepis:
1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do kebaba i odstawiamy w zimne miejsce na 30 minut.
2. W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa i sos. Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, ogórki i pomidory w plasterki lub w półplasterki jak kto woli. Paprykę w paski. Wymieszać razem w miseczce.
3. Czosnek drobno kroimy, posypujemy lekko solą i rozcieramy nożem na desce lub zgniatamy w moździerzu. Dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Mięso smażymy na maśle lub jak pisaliśmy wyżej opiekamy na grillu. Bułki wstawiamy do gorącego piekarnika (150 stopni) na 3 – 5 minut (sprawdzajmy, każdy zna swój piekarnik), lub również podgrzewamy na grillu.
5. Gorącą bułkę nacinamy w taki sposób, żeby zrobić kieszeń. Najpierw wrzucamy kilka kawałków piersi, potem warzywa i na koniec znów mięso. Wszystkie składniki polewamy sosem czosnkowym. Nasz domowy kebab gotowy.
Elitarny Marketing
20 sierpnia 2020 at 1:20 pmSzybciutkie danie i ładnie się prezentuje.Dziękuję ,będzie u nas często robione.