Blog posts

Kluski – pierogi leniwe kładzione

Kluski – pierogi leniwe kładzione

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Obiady, Pierogi i kluski

Sprawdzony przepis na pyszne kluski – pierogi leniwe widelcem kładzione. Bardzo proste w wykonaniu, mięciutkie kluseczki kładzione z twarogiem na słodko lub na słono. Jak zrobić kluski kładzione? Jak zrobić pierogi leniwe? Potrzebne są tylko proste składniki. Są przygotowane tylko z twarogu, mąki, jajek oraz odrobiny soli.

Kluski leniwe lub pierogi leniwe to doskonały pomysł na dość szybki i ekonomiczny obiad. Leniwe możesz podać na słodko, na słono, z masełkiem oraz bułką tartą. Kluski leniwe na szybko świetnie smakują z dodatkiem cukru waniliowego. W wersji na słodko z pewnością sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci.

Kluski leniwe przepis jest znakomitym sposobem na wykorzystanie twarogu, któremu kończy się termin. Poza tym kluski leniwe serowe kładzione to bez wątpienia dobra opcja na szybkie danie. Szczególnie wtedy, gdy brakuje czasu lub składników na inną potrawę.

Dla mnie kluski leniwe to z pewnością smak dzieciństwa. Wtedy był wszędzie dostępny prawdziwy twaróg, masło oraz wiejskie jaja 😉 Bułki tartej na okrasę do leniwych nikt nie kupował. Tarło się ją w domu z czerstwych autentycznych bułek. Wszyscy mówią, że to tylko nostalgia za czasami, które już nie wrócą. Być może, ale smak tamtych klusek leniwych był inny, ponieważ produkty były bliżej natury.

Jak się robi kluski leniwe kładzione? Leniwe przygotowuje się z tych samych składników, co tradycyjne pierogi z twarogiem/białym serem. Wszystkie składniki miesza się razem w misce, zagniata, formuje i tnie na kawałki. Tak powstają tradycyjne kluski leniwe. Kluski – pierogi leniwe kładzione przygotowuje się jeszcze szybciej, ponieważ ciasto zrzuca się bezpośrednio do wrzącej wody łyżką lub widelcem. Zapraszamy na przepis i Polecamy!

Kluski - pierogi leniwe kładzione 


Kluski – pierogi leniwe kładzione 

Składniki:

  • twaróg półtłusty: 360 g
  • jajka: 2 szt.
  • mąka pszenna: 200 g
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżka
  • sól: 1 płaska łyżka
  • olej: 1 łyżka
  • masło na okrasę: 50 g

Kluski - pierogi leniwe kładzione 


Kluski – pierogi leniwe kładzione 

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieć widelcem i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Powinno powstać dość gęste ciasto.

W średniej wielkości garnku doprowadź do wrzenia ok 2 l wody. Gdy się zagotuje dodaj łyżkę soli oraz łyżkę oleju. Następnie do bardzo wolno gotującej się wody wkładaj widelcem po niewielkiej porcji ciasta, za każdym razem maczając go w wodzie.

Kluski - pierogi leniwe kładzione 

Tę porcję ciasta gotujemy w podanej ilości wody na dwa razy. Kluski – pierogi leniwe kładzione powinny gotować się od wypłynięcia ok 2 – 3 minuty. Na koniec leniwe wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub cukrem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne tradycyjne kluski. Polecamy: stalowe kluski łyżką kładzione, tradycyjne kluski leniwe z bułką tartą, golce – kaszubski specjał z ziemniaków oraz przepis na pyszny domowy makaron.

Życzymy Smacznego!

Kluski - pierogi leniwe kładzione 

Kluski - pierogi leniwe kładzione 

1 Comment

  1. Wedliny z Dębiny
    12 stycznia 2021 at 12:21 pm

    Trafione w same sedno. Dla mnie to też smak z dzieciństwa. Uwielbiamy te kluseczki na słodko z masełkiem.

Napisz komentarz