Blog posts

Domowy chlebek bez wyrabiania

Domowy chlebek bez wyrabiania

Pieczywo, Wypieki

DOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA

Sprawdzony przepis na szybki, domowy chlebek bez wyrabiania. Prosty przepis, z którym każdy sobie bez wątpienia poradzi! Nawet Ci, którzy nigdy w domu chleba jeszcze nie piekli. A przecież nie ma piękniejszego zapachu niż roznoszący się po domu zapach pieczonego chleba. Ponieważ to właśnie swojskie, proste smaki i aromaty pobudzają najbardziej nasze zmysły smaku i węchu. 

Chlebek z tego przepisu jest niezwykle pachnący, z chrupiącą skórką i z delikatną miodową nutą. Jeśli chcesz, możesz do niego dodać żurawinę lub suszone śliwki. Z pewnością będą się świetnie komponować smakowo z tym pysznym, ciemnym chlebkiem. 

Zapraszamy więc na przepis na ten szybki chleb i mamy nadzieję, że przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy szukają fajnego sprawdzonego pomysłu na domowe pachnące pieczywo.

Domowy chlebek bez wyrabiania


DOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA

Składniki:

  • 220 g mąki pełnoziarnistej
  • 220 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2,5 łyżki miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 – 4 łyżki ulubionych ziaren
  • 2 łyżki otrębów owsianych

DOMOWY CHLEBEK BEZ WYRABIANIA

Wykonanie:

1. Obie mąki i suche składniki oraz nasiona mieszamy razem. Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Czekamy chwilę, aż zaczną pracować.

2. Następnie wlewamy do reszty wody, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aby wszystko się równo rozłożyło i wlewamy do suchych składników. Mieszamy jeszcze chwilę, tak, aby nie było już widać suchej mąki.

3. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Następnie wkładamy ciasto i rozprowadzamy równo po całej formie. Wierzch smarujemy wodą, posypujemy otrębami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 – 30 minut, żeby zaczęło rosnąć. Godne uwagi jest to, aby przed wstawieniem do piekarnika zrobić w cieście 3 ,4 dziurki wykałaczką. Zapobiegnie to stworzeniu tzw. komina, czyli dziury pomiędzy ciastem a skórką.

4. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika, podkręcamy temperaturę do 180 i pieczemy 50 – 60 minut. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę, aby nam się nie odparował.

Smacznego!

Domowy chleb bez wyrabiania 2


Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *