Biała kiełbasa surowa pieczona w piekarniku z cebulą i ziarnistą musztardą francuską. Przepis na białą kiełbasę pieczoną to bardzo prosty sposób na pyszny obiad wielkanocny i nie tylko. Świetnie będzie smakować podana klasycznie z pieczywem i chrzanem lub ziemniakami z wody. Na naszym Blogu oprócz pomysłu na to pachnące danie z piekarnika, znajdziesz również przepis na białą kiełbasę domowej roboty. Dowiesz się również, jak upiec pyszną białą kiełbasę.
Biała kiełbasa pieczona to danie z dużymi tradycjami. To również idealny sposób na wydobycie z białej kiełbasy wszystkich aromatów. Do zapiekania możesz użyć kiełbasy parzonej lub surowej. My wykorzystaliśmy kiełbasę białą surową. Uważamy, że zdecydowanie lepiej smakuje i cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Warto pamiętać, aby przed wstawieniem do piekarnika nakłuć każdą kiełbasę w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli tego nie zrobimy, kiełbaski nam w piekarniku zaczną pękać. Będą nieestetycznie wyglądać i zabrudzą piekarnik.
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i dodatkiem musztardy francuskiej to bez wątpienia godny uwagi przepis. Polecamy przygotowanie białej kiełbasy we własnym zakresie. Nie jest to ani skomplikowane, ani czasochłonne. Możesz skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu na białą kiełbasę. Jeśli wykorzystasz do przepisu produkt ze sklepu, postaraj się kupić kiełbasę bez konserwantów oraz innych niepotrzebnych dodatków. Uważaj również na kiełbasę, której kończy się termin przydatności. Na takim „egzemplarzu” pojawia się szary nalot i lepiej poszukać lepszego modelu 🙂
Przepis na białą kiełbasę z piekarnika z cebulą to jeden z wielu pomysłów na surową kiełbasę pieczoną. Cebula, to aromatyczny dodatek, który świetnie uzupełnia smak wielu innych mięs. Doskonale komponuje się z polecaną przez nas pieczoną karkówką z pieczarkami. Biała kiełbasa to przede wszystkim nieodłączny dodatek do wielkanocnego żurku. Jak również idealne uzupełnienie świątecznej sałatki. Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku z cebulą? Zapraszamy na przepis.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Składniki:
- biała kiełbasa surowa: 5 – 6 szt.
- cebula: 2 duże lub 3 mniejsze
- musztarda francuska: 2 – 3 łyżki
- smalec: 1 łyżka
- majeranek: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Przepis:
Przygotowanie
Cebule obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki i podsmaż na rozgrzanym smalcu, aż się zeszkli.
Zeszkloną cebulę dopraw majerankiem oraz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przełóż cebulę do naczynia do zapiekania. Następnie ułóż kiełbasę wciskając ją w cebulę. Każdą kiełbasę przebij w kilku miejscach wykałaczką. Na koniec rozprowadź musztardę po wierzchu w taki sposób, aby nie przykrywała zbyt mocno kiełbasy.
Pieczenie
Białą kiełbasę surową pieczemy w temperaturze 180 stopni góra / dół przez 30 – 40 minut. Jeśli masz taką możliwość, to od do czasu polej pieczone kiełbaski powstałym w trakcie pieczenia sosem. Dzięki temu, kiełbasa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, a skóra chrupiąca.
Podawaj z chrzanem oraz pieczywem lub innym ulubionym dodatkiem do białej kiełbasy.
Życzymy Smacznego!
Jacek
11 marca 2021 at 11:25 amWstęp jak instrukcja kierowania odrzutowce,a to tylko przepis na białą kiełbasę,który zresztą zmieścił się w kilku linijkach…
KuchniaNaWypasie
11 marca 2021 at 2:09 pmWidzę, że mamy wśród czytelników również pilota 😉
Ania
11 marca 2021 at 2:20 pmA ja myślałam, że to kobiety są tylko upierdliwe. 🤭
Henia
11 marca 2021 at 12:12 pmCiekawy pomysł na białą kiełbasę inaczej. Na Wielkanocy stół jak znalazł.
Alinka
24 marca 2022 at 4:11 pmUwielbiam białą kiełbasę karczewską od Kiszeczki. Kupuję co roku i w tym też na Wielkanoc od nich właśnie + jajka od Pana Jasia, który ma kilkanaście kur we wsi obok mnie. 🙂