Blog posts

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

Kapusta, Kolacja, Makaron, Obiady, Wieprzowina, Z patelni

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pyszne danie jednogarnkowe, czyli przepis na łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą. Warzywa sezonowe, to idealna baza do niezwykle łatwych pomysłów na obiady lub kolacje na ciepło. Dania z młodych warzyw są przepyszne i co najważniejsze, bardzo szybkie w przyrządzaniu. Jeśli jesteś więc ich fanem, tak jak my, zapraszamy Cię do sprawdzenia naszego przepisu na łazanki z młodej kapusty, nawet jeśli jest Ci doskonale znany.

Warto podkreślić, że przepis na łazanki z młodej kapusty jest bardzo uniwersalny i z łatwością można go dostosować do własnych potrzeb. Doskonale smakują również w wersji bezmięsnej, którą polecamy nie tylko wegetarianom. Jeśli zdecydujesz się na taką właśnie wersję, cebulkę podsmaż na niewielkiej ilości masła, a resztę składników zgodnie z dalszym przepisem. Do łazanek z kapustą możesz również dodać pieczarki lub inne grzyby, które lubisz.

Sam makaron łazanki możemy też bez problemu przygotować domowym sposobem. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na proste przygotowanie łazanek we własnej kuchni. Dzięki temu, to pyszne danie okaże się jeszcze bardziej domowe, prawie jak u Babci. Prawie – ponieważ przepisy z Babcinej kuchni są nie do podrobienia. Być może wynika to z sentymentu, a może z faktu, że Babcia gotowała wszystko na starej kuchni kaflowej… Jak zrobić łazanki z młodej kapusty? Zapraszamy na przepis!

Łazanki z młodą kapustą 


Łazanki z młodą kapustą 

Składniki: 

  • młoda kapusta: 1 główka
  • makaron łazanki: 130 – 150 g
  • boczek wędzony: 150 g
  • kiełbasa jałowcowa: 150 g
  • cebula: 1 szt.
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki
  • posiekany koperek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Łazanki z młodą kapustą 


Łazanki z młodą kapustą – przepis 

Przygotowanie: 

Łazanki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

Jeśli trzeba, z kapusty usuwamy zewnętrzne, przywiędnięte liście. Następnie szatkujemy, ale niezbyt drobno.

Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i wrzucamy pokrojoną kapustę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy kapustę ok. 5 minut.

W czasie, gdy kapusta się gotuje, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy boczek się przyrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i chwilę smażymy. Na koniec wrzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażamy jeszcze przez dwie – trzy minuty.

Kapustę odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy razem z boczkiem i kiełbasą i razem smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 3 minut. Następnie dodajemy łazanki. Dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze przez 2 – 3 minuty, ostrożnie mieszając, aby nie uszkodzić łazanek. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Podajemy na gorąco.

Poznaj również nasz przepis na makaron z młodą kapustą i kiełbasą, przepyszne gołąbki z młodej kapusty z piekarnika, a także na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Prosty pomysł na smaczny obiad z patelni, to również panierowana młoda kapusta.

Życzymy smacznego!

Łazanki z młodą kapustą 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.