Blog posts

Boczek żołnierski w sosie własnym

Boczek żołnierski w sosie własnym

Kanapki, Przetwory, Wędlina, Wieprzowina

Pyszna, domowa konserwa na kanapki, czyli boczek żołnierski w sosie własnym. Boczek jest bardzo swojski i tak prosty w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi. Jest delikatny, bardzo aromatyczny i pachnący ziołami. Tak miękki, że dosłownie można go rozsmarować na kanapce. Jeśli będzie dobrze zapasteryzowany, nie musi stać w lodówce, wystarczy chłodne, ciemne miejsce. Do przygotowania boczku nie używaliśmy peklosoli, zresztą jak do innych naszych konserw mięsnych. Dzięki temu ma naturalną szarą barwę, a nie różową, jaką spotyka się w wielu tego typu produktach. Jeśli chcemy jednak mieć mięso rzeczywiście domowe, które ma nie zawierać żadnej chemii, powinniśmy użyć tylko zwykłej soli kuchennej kamiennej. Trwałość takiego boczku zapewni trzykrotna pasteryzacja. I naprawdę nie jest ona tak straszna, jak się wydaje 😊

BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM


BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM

Składniki:

  • boczek surowy: 1.5 kg
  • sól: 1 płaska łyżka soli
  • majeranek: 2 łyżki
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • pieprz czarny: 1 łyżeczka
  • czosnek: 5 ząbków
  • liść laurowy: 4 szt.

BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM


BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM

Wykonanie:

1. Czysty suchy boczek kroimy na 3 centymetrowe paski. 

2. Z soli, majeranku, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, oraz przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy każdy plaster boczku. Następnie boczek wkładamy do odpowiednio dużego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. 

BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM

3. Słoiki 0,9 litra myjemy i wyparzamy. Do każdego z nich wkładamy po 1 liściu laurowym i po 3 paski boczku obtoczone w przyprawach. Dobrze zakręcamy.

4. Do dużego garnka wkładamy na dno ściereczkę i wstawiamy słoiki. Zalewamy wodą do wysokości boczku w słoikach. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu 2 – 2,5 godziny od momentu zagotowania. W razie potrzeby uzupełniamy gorącą wodą. 

5. Zostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia. Jeżeli boczek będziemy trzymać w lodówce, ten proces w zupełności nam wystarczy. Jeśli w innym miejscu, pasteryzację należy powtórzyć co 24 h. Odpowiednio (od momentu zagotowania) 30 minut w drugim dniu i 15 minut w trzecim. Tak przygotowany boczek możemy trzymać poza lodówką w chłodnym i ciemnym miejscu nawet kilka miesięcy. 

BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM

INNE NASZE PRZEPISY NA PRZETWORY:

KURCZAK W GALARECIE ZE SŁOIKA

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

CZOSNEK MARYNOWANY DO SŁOIKA

Smacznego!

BOCZEK ŻOŁNIERSKI W SOSIE WŁASNYM

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *