Blog posts

Wieprzowina z galaretką w słoiku

Wieprzowina z galaretką w słoiku

Przetwory, Wieprzowina

Pyszna i aromatyczna konserwa mięsna na kanapki, czyli wieprzowina z galaretką w słoiku. Mięso w słoikach to nie tylko doskonała domowa wędlina do chleba, ale też sprawdzony przepis na wieprzowinę w sosie własnym bez konserwantów. Tylko świeże mięso, klasyczne przyprawy i pasteryzacja.

Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Domowe przetwory z mięsa w słoikach przygotować może każdy bez żadnego problemu. Aby wyszła nam pyszna konserwa z galaretką bez dodatku żelatyny, do mięsa należy dodać wywar z gotowanych skórek wieprzowych. Takie mięso z galaretką w słoiku jest wówczas w 100 % naturalne. Do tego tylko aromatyczne przyprawy i mięso z galaretką w słoiku można już gotować. Jest zdrowo, bardzo smacznie i co najważniejsze, że to konserwa mięsna swojej roboty. Wykonana w naszej kuchni! Wiemy, co jemy i z czego się składa. A to przecież bardzo ważne dla nas i dla domowników.

Wieprzowina w słoiku przepis, który z pewnością warto wypróbować. Mięso jest miękkie, bardzo aromatyczne. Galaretka ze skórek rozpływa się w ustach. Konserwę możesz przechowywać w lodówce lub nawet poza nią. Wszystko zależy od tego jaką metodę wekowania wybierzesz. Jeśli zrobisz kilka słoików jak my, przechowają się bez problemu w lodówce przez 3 – 4 tygodnie. Jeśli postanowisz zrobić więcej i będziesz trzymać poza lodówką, należy słoiki pasteryzować 3 – krotnie.

Mięso w słoikach przepisy goszczą zapewne w wielu polskich domach i są cenionym pomysłem na domową wędlinę. Mięso w słoiku na kanapki, mięso do słoika na wyjazd, mięso w kawałkach do słoika na obiad. Możliwości wykorzystania jest naprawdę dużo. Wieprzowina z galaretką w słoiku –  możesz posłużyć się nią jako np. jako bazą do sosu mięsnego, do gulaszu lub podać po podgrzaniu jako dodatek do ziemniaków, makaronu lub kaszy. Polecamy!

Przepis na 4 słoiki 400 g

Wieprzowina z galaretką w słoiku


Wieprzowina z galaretką w słoiku

Składniki:

  • łopatka wieprzowa: 1 kg
  • duża golonka wieprzowa
  • liść laurowy: 4 szt.
  • ziele angielskie: 3 ziarna
  • czarny pieprz: ok. 20 ziaren
  • kminek mielony: 1/4 łyżeczki
  • czosnek: 4 ząbki
  • sól: 1 płaska łyżka
  • majeranek: 2 łyżki
  • słodka papryka: 1 łyżeczka

oraz:

  • woda: 700 – 800 ml
  • marchew: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • opalona cebula: 1 szt.

Wieprzowina z galaretką w słoiku


Wieprzowina z galaretką w słoiku

Przygotowanie: 

Łopatkę kroimy w kostkę ( 2 x 2 cm). Golonkę obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości. Mięso z golonki ( bez skóry ), kroimy w kostkę podobnej wielkości jak łopatkę.

Kość i skórki z golonki oraz marchew, pietruszkę, ziele angielskie i cebulę zalewamy wodą i gotujemy wywar. Gotujemy ok. 40 minut. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Do pokrojonego mięsa dodajemy kminek, majeranek, paprykę sól , rozgnieciony czosnek i wyrabiamy przez co najmniej 10 minut.

Do każdego wyparzonego wcześniej słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, i po 4 – 5 ziarenek pieprzu. Każdy słoik napełniamy do 3/4 wysokości mięsem. Dociskamy łyżką, żeby nie było pustych przestrzeni. Następnie do pełności uzupełniamy wywarem ze skórek i kości z golonki. Każdy słoik dobrze zakręcamy.

W dużym garnku kładziemy na dno ściereczkę, ustawiamy słoiki i nalewamy zimną wodę do wysokości ” pod nakrętki”. Wolno podgrzewamy. Gotujemy ( woda ma tylko mrugać ) ok. 2 godziny od momentu zagotowania. Wyłączamy palnik i zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.

Wieprzowina z galaretką w słoiku

Jak pasteryzować mięso w słoikach? 

Wieprzowina z galaretką w słoiku po jednorazowej pasteryzacji może stać w lodówce ok. 1 miesiąca. Jeśli planujesz przechowywać mięso poza lodówką, proces pasteryzacji musisz powtórzyć po 24 godzinach. Zostawione w wodzie słoiki wolno pogrzej, aż woda się zagotuje i wolno gotuj przez 30 – 40 minut. Zostaw do wystygnięcia, a kolejnego dnia powtórz cały proces. Z tą różnicą, że gotuj nieco krócej, ok. 30 minut. Ponownie zostaw do ostygnięcia w garnku. Taki proces nazywa się tyndalizacją. Gotowe, dobrze zapasteryzowane słoiki powinny mieć wklęsłe nakrętki. Jeśli któraś z nich jest wypukła, odstaw taką konserwę do lodówki do szybkiego spożycia.

Tak samo sprawdzajmy każdy dłużej przechowywany słoik. Z jedną różnicą. Jeśli po kilku tygodniach zauważymy na którymś weku wypukłą nakrętkę, wyrzućmy takie mięso razem ze słoikiem.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych przepisów na mięso w słoikach. Polecamy: domowa kiełbasa w słoiku – jak ją zrobić, kurczak w galarecie ze słoika, obiad do słoika – żeberka w kapuście oraz domowa konserwa ze słoika na kanapki.

Życzymy smacznego!

Pyszna i aromatyczna konserwa mięsna na kanapki, czyli wieprzowina z galaretką w słoiku

Pyszna i aromatyczna konserwa mięsna na kanapki, czyli wieprzowina z galaretką w słoiku

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *