Klasyczny, domowy przepis na pyszny dżem ze śliwek. Do przygotowania naszego dżemu wystarczą tylko dwa składniki! Na dżem śliwkowy najlepiej sprawdzą się śliwki dojrzałe, a nawet mała ilość lekko przejrzałych. Właśnie takie oddadzą swoją naturalną słodycz, a dżem będzie potrzebować o wiele mniej dodatku cukru. Ważne jest, aby z tymi ostatnimi nie przesadzić, ponieważ mogą wpłynąć na ostateczny smak dżemu.
Domowy dżem z węgierki jest nieskończenie lepszy, niż ten kupiony w sklepie. Dzięki sprawdzonej recepturze, nie ma żadnych niepotrzebnych dodatków, sztucznych konserwantów oraz zagęszczaczy, które znajdziesz w komercyjnych produktach. Wszyscy przecież za to kochamy domową kuchnię, że mamy wiedzę o produktach, których używamy oraz kontrolę nad ich jakością. Nasz przepis, to tylko proste składniki i szybkie przygotowanie z opisem krok po kroku.
Naszego dżemu śliwkowego możesz użyć nie tylko do przygotowania pysznej kanapki z grzanką lub świeżą bułeczką. Dodaj go do tarty, domowych lodów, pączków lub naleśników. Skorzystaj z naszego przepisu na ciasto skubaniec sypany, w którym wykorzystaliśmy ten pyszny, domowy dżem. Poza tym, czy jest coś lepszego niż słoik domowej roboty dżemu ze śliwek otwarty w środku zimy, kiedy o letnich owocach, możemy tylko pomarzyć?
Co jest najważniejsze w przygotowaniu pysznego, domowego dżemy ze śliwek? Oczywiście cudowne, dojrzewające w słońcu śliwki. To ich jakość zdecydowanie wpłynie na smak dżemu. Ile cukru potrzebujesz do przygotowania dżemu ze śliwek? Jeśli owoce są wystarczająco dojrzałe i słodkie, dosładzanie dżemu można uznać jako symboliczne i dostosować jego ilość do własnych upodobań. Niezależnie od tego, jaką odmianę śliwek wybierzesz, ten przepis z pewnością okaże się skuteczny. Zapraszamy!
Dżem ze śliwek
Składniki:
- śliwki: 2,5 kg
- cukier: 1/2 – 3/4 szklanki
Dżem ze śliwek – przepis
Przygotowanie:
Do przygotowania dżemu unikaj garnków aluminiowych, z porysowanym dnem lub tych ze zwykłej stali, ponieważ podczas gotowania kwas zawarty w owocach może wchodzić w reakcję z metalem i nadać dżemowi metaliczny posmak.
Wybierz dobrej jakości, świeżo zebrane owoce. Śliwki powinny być dojrzałe, bez uszkodzeń oraz obić. Ze śliwek usuń pestki, a owoce przekrój na dwie lub cztery części.
Przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim i grubym dnem. Na dno garnka wlej ok. 1/2 szklanki wody, dodaj pokrojone śliwki i zacznij wolno podgrzewać. Śliwki zaczną oddawać sok i powoli się rozpadać. Przy pomocy długiej drewnianej łyżki mieszaj co pewien czas zawartość garnka, tak, aby nic się nie przypaliło.
Kiedy owoce całkowicie się rozpadną, zdejmij garnek z palnika i zmiksuj śliwki na gładko. Ponownie postaw na palniku ustawionym na minimalną moc, aby masa lekko odparowała. Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję, sprawdź pozom słodkości i dodaj cukier. W zależności od tego, czy śliwki były bardzo słodkie, czy też nie, cukru należy wsypać od 1/2 – 3/4 szklanki. Naszym zdaniem taka ego ilość w zupełności wystarczy.
Po dodaniu cukru, dżem należy ponownie zagotować. Pamiętaj, że dżem będzie chlapać, a cukier – zanim się rozpuści – może się przypalić. Dlatego należy go cały czas pilnować i mieszać, aż do momentu, gdy cukier się całkowicie rozpuści.
Gorący dżem nakładaj do słoiczków. Pamiętaj, aby wytrzeć dokładnie brzegi każdego słoika. Mocno zakręć. Wstaw do garnka ze ściereczką i zalej gorącą wodą do wysokości nakrętek. Pasteryzuj ok. 15 – 20 minut od momentu zagotowania.
Dżem śliwkowy
Warto pamiętać, że jest wiele czynników, które wpłyną na poziom słodkości owoców w danym roku i dlatego tak ważne jest, aby w trakcie procesu gotowania, sprawdzać, czy dżem jest wystarczająco słodki. Z naszego doświadczenia wynika, że większość śliwek jest na tyle słodka, że nie ma potrzeby maltretować ich ogromną ilością dodatkowego cukru. Zapewni to pyszny smak świeżych śliwek w każdej porcji dżemu i nadal będzie cudownie żelować bez dodatku pektyny. Jeśli w dżemie przeszkadzają Ci kawałki skórek, które mógł pominąć blender, przed nałożeniem do słoików, dżem śliwkowy przetrzyj przez sitko. Zobacz również nasz przepis na pyszny dżem z jabłek na zimę, a także doskonały dżem z czarnej porzeczki. Polecamy też przepis na dżem z brzoskwiń.
Życzymy smacznego!