Blog posts

Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Przetwory, Sałatki i surówki, Warzywa

Fasolka szparagowa do słoików, czyli przepis dla wszystkich, którzy chcą zatrzymać jej smak w przetworach na zimę. Pasteryzowana fasolka szparagowa, to idealny sposób na to, by cieszyć się jej smakiem przez wiele miesięcy. W tym przepisie dowiesz się krok po kroku jak zrobić pyszną fasolkę szparagową do słoików i jak ją pasteryzować, aby służyła również zimą 🙂

Fasolka szparagowa pasteryzowana w słoikach w zalewie solnej, jest naszym zdaniem o wiele bardziej uniwersalna niż fasolka z octem. Nie ma także kwaśnego posmaku, który nie każdemu odpowiada. Doskonała do zupy, sałatek oraz klasycznej fasolki z bułką tartą. Jeśli tak jak my jesteś wielkim fanem fasolki szparagowej, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. 

Przepis na fasolkę szparagową w słoikach znajdziesz wśród innych pomysłów na przetwory, które proponujemy na Naszym Blogu. Zobacz przepis na buraczki obiadowe na zimę, a także na sałatkę warzywną do słoików. Sprawdź również pomysł na pyszną paprykę w musztardzie. Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Zapraszamy na przepis!

Fasolka szparagowa do słoików na zimę


Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Składniki: 

  • fasolka szparagowa: 2 kg
  • sól kamienna niejodowana: 4 łyżki
  • cukier: 1 czubata łyżka
  • 3 – 3,5 l wody

Fasolka szparagowa do słoików na zimę


Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Przepis

Jak zrobić fasolkę szparagową w słoiki? Fasolkę zalej zimną wodą, aby odmokła z ewentualnych zabrudzeń. Następnie każdą fasolkę obejrzyj, czy nie jest zepsuta lub nadgniła i dokładnie umyj.

Z czystej fasolki odkrój końcówki. Do czystych i wyparzonych słoików nakładaj odpowiednią ilość fasolki. Dla ułatwienia możesz słoik położyć lub pochylić na bok. Warto pamiętać o tym, aby fasolka nie sięgała zwężenia w ściance słoika.

W garnku zagotuj wodę z solą oraz cukrem. Po lekkim ostygnięciu, fasolkę zalewamy marynatą(ok. 1 cm ponad fasolkę i ok 2 cm wolnej przestrzeni od góry). Po pasteryzacji fasolka i tak delikatnie podniesie się w słoiku. Dobrze zakręcamy czystymi i nieuszkodzonymi wieczkami.

Fasolka szparagowa pasteryzacja. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę i wstaw słoiki. Nie powinny się dotykać. Zalej ciepłą wodą do wysokości zwężenia słoika. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania wody. Następnie słoiki ustawiamy na ściereczce i zostawiamy do ostygnięcia. Po 24 godzinach powtórz pasteryzację przez 30 – 40 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki wyjmij i ustaw do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Fasolka szparagowa przechowywanie na zimę. Tak przygotowaną fasolkę możemy przechowywać nawet do 12 miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu. Fasolka bez dodatku octu jest bardzo uniwersalna. Doskonale smakuje zarówno z bułką tartą, a także jako dodatek do zup. Polecamy!

Życzymy smacznego!

Fasolka szparagowa do słoików na zimę

 

Napisz komentarz