Blog posts

Sałatka z kapusty i papryki na zimę

Sałatka z kapusty i papryki na zimę

Przetwory, Warzywa

Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna sałatka z kapusty i papryki na zimę. Krótka lista klasycznych składników oraz dokładny przepis krok po kroku, pozwolą przygotować ją szybko i sprawnie. Oprócz białej kapusty i papryki, w naszej sałatce znajdziesz również cebulkę oraz marchewkę. Warzywa są chrupiące i aromatyczne, a cała sałatka bardzo kolorowa.

Tak przygotowana sałatka z kapusty i papryki do słoików gości w naszej spiżarni co roku. Czasem szykujemy również inną wersję i zamiast papryki dodajemy ogórki. Uwielbiamy kapustę i nie wyobrażamy sobie nie mieć z niej przetworów na zimę. Do sałatki warto wykorzystać dwa kolory papryki, wówczas będzie jeszcze lepiej się prezentować.

Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowych oraz pieczonego kurczaka i domowych fast foodów. Można ją również wykorzystać do przygotowania pysznych surówek, dodając np. starte jabłko. Nam smakuje także jako samodzielna przekąską z kawałkiem pieczywa.

Szklanka ma pojemność 250 ml

Z przepisu przygotujesz ok 8 – 9 słoików o poj. 1 l

Sałatka z kapusty i papryki na zimę 


Sałatka z kapusty i papryki na zimę 

Składniki: 

Warzywa: 

  • kapusta biała: 2 kg
  • marchewka: 1/2 kg
  • papryka: 600 – 800 g
  • cebula: 1 kg

Zalewa:

  • ocet spirytusowy 10%: 1/2 szklanki
  • olej: 1/2 szklanki
  • cukier: 3/4 szklanki
  • sól: 1,5 – 2 łyżek
  • liście laurowe: 3 szt.
  • ziele angielskie: 4 kulki
  • pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka

Sałatka z kapusty i papryki na zimę 


Sałatka z kapusty i papryki na zimę 

Przygotowanie: 

Warzywa dokładnie myjemy. Z papryki należy pozbyć się nasion i pokroić ją w paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy.

Składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy nią wymieszane warzywa. Odstawiamy na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie warzywa dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając 2 – 3 cm wolnej przestrzeni od wierzchu słoika. Uzupełniamy powstałym sokiem. Słoiki zakręcamy.

Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na czosnek marynowany w oleju do słoika oraz pyszne ogórki w zalewie gyros. Świetnym pomysłem jest też zupa grzybowa do słoików, a także kiszone buraczki. Polecamy też sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy.

Życzymy smacznego!

Sałatka z kapusty i papryki na zimę 

Sałatka z kapusty i papryki na zimę 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *