Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna sałatka z kapusty i papryki na zimę. Krótka lista klasycznych składników oraz dokładny przepis krok po kroku, pozwolą przygotować ją szybko i sprawnie. Oprócz białej kapusty i papryki, w naszej sałatce znajdziesz również cebulkę oraz marchewkę. Warzywa są chrupiące i aromatyczne, a cała sałatka bardzo kolorowa.
Tak przygotowana sałatka z kapusty i papryki do słoików gości w naszej spiżarni co roku. Czasem szykujemy również inną wersję i zamiast papryki dodajemy ogórki. Uwielbiamy kapustę i nie wyobrażamy sobie nie mieć z niej przetworów na zimę. Do sałatki warto wykorzystać dwa kolory papryki, wówczas będzie jeszcze lepiej się prezentować.
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty jest idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, schabowych oraz pieczonego kurczaka i domowych fast foodów. Można ją również wykorzystać do przygotowania pysznych surówek, dodając np. starte jabłko. Nam smakuje także jako samodzielna przekąską z kawałkiem pieczywa.
Szklanka ma pojemność 250 ml
Z przepisu przygotujesz ok 8 – 9 słoików o poj. 1 l
Sałatka z kapusty i papryki na zimę
Składniki:
Warzywa:
- kapusta biała: 2 kg
- marchewka: 1/2 kg
- papryka: 600 – 800 g
- cebula: 1 kg
Zalewa:
- ocet spirytusowy 10%: 1/2 szklanki
- olej: 1/2 szklanki
- cukier: 3/4 szklanki
- sól: 1,5 – 2 łyżek
- liście laurowe: 3 szt.
- ziele angielskie: 4 kulki
- pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
Sałatka z kapusty i papryki na zimę
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Z papryki należy pozbyć się nasion i pokroić ją w paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę szatkujemy.
Składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy nią wymieszane warzywa. Odstawiamy na co najmniej 3 – 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie warzywa dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików, zostawiając 2 – 3 cm wolnej przestrzeni od wierzchu słoika. Uzupełniamy powstałym sokiem. Słoiki zakręcamy.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na czosnek marynowany w oleju do słoika oraz pyszne ogórki w zalewie gyros. Świetnym pomysłem jest też zupa grzybowa do słoików, a także kiszone buraczki. Polecamy też sprawdzony przepis na domowy sos pomidorowy.
Życzymy smacznego!
Urszula
10 listopada 2021 at 6:25 pmDo zalewy dodaje się wodę?
KuchniaNaWypasie
15 listopada 2021 at 6:26 pmNie proszę Pani, nie dodaje się wody. Sałatkę w słoikach zalewamy powstałym sokiem, a woda potrzebna tylko do pasteryzacji. 🙂