Blog posts

Mięsne smarowidło do chleba

Mięsne smarowidło do chleba

Kanapki, Porady, Przetwory, Wędlina, Wieprzowina

Pyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba. To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca, delikatna i idealnie rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku? lub Jak zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś.

Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się na prostych składnikach i łatwym wykonaniu. W naszym przepisie znajdziesz tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Dobry domowy wyrób musi opierać się na odpowiedniej jakości produktach. Łopatka powinna być świeża i ze sprawdzonego źródła. Tłuszcz, który do niej dodamy, należy wytopić na patelni według przepisu. Nie radzimy dodawać żadnych “gotowców”, ponieważ zemści się to na jakości końcowego produktu.

Smarowidło na kanapki do słoika najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy “złapie” nieco temperatury pokojowej. Idealny dodatek to niezastąpiony ogórek kiszony lub korniszon oraz cebulka. Smarowidło do chleba w słoiku spokojnie przetrwa w lodówce ok 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy pastę poddać tyndalizacji. U nas jednak mięso do smarowania schodzi na tyle szybko, że taki proces nigdy potrzebny nie był 🙂

Smarowidła do chleba przepisy na ten rodzaj dodatku do pieczywa bardzo lubimy. Z chęcią korzystamy z pomysłów na smarowidło do kanapek z kaczki, z wątróbki, z gęsi, i z mięsa z rosołu. Dużą popularnością cieszą się również smarowidła wegańskie, np. pasta z ciecierzycy, z fasoli lub z pieczonych warzyw. A zatem smarowidło na kanapkę nie jedno ma imię 🙂 Zapraszamy na nasz przepis i mamy nadzieję, że wzbudzi Wasze zainteresowanie.

Przepis na 6 słoików po 300 g

Mięsne smarowidło do chleba


 

Mięsne smarowidło do chleba

Składniki

  • łopatka wieprzowa: 1,2 – 1,3 kg
  • podgardle wieprzowe: 1 kg
  • czosnek: 5 ząbków
  • sól: 1 płaska łyżka
  • pieprz czarny mielony: 3/4 łyżeczki
  • majeranek: 2 łyżki
  • szczypta cukru
  • woda zimna: 50 ml
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 4 ziarna
  • jałowiec: 5 ziaren

Mięsne smarowidło do chleba


Mięsne smarowidło do chleba

Przepis

Łopatkę oraz 1/3 podgardla kroimy w kostkę 2 x 2 cm, dodajemy sól, pieprz, liść, ziele, jałowiec, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Wyrabiamy chwilę i odstawiamy do lodówki na ok. 5 – 6 godzin.

Mięso wyjmujemy z lodówki i usuwamy z niego liść laurowy. Następnie mielimy w maszynce na grubych oczkach. Pozostałe podgardle kroimy w niewielką kostkę i wytapiamy. Najlepiej wrzucać je na patelnię w niewielkiej ilości partiami. Wolno podgrzewać. Co pewien czas wytopiony tłuszcz zlać ostrożnie do innego naczynia. Powtarzać ten proces, aż podgardle całkowicie się wytopi. Następnie zbieramy skwarki i odkładamy do oddzielnego pojemnika. Nie mieszamy ich z wytopionym tłuszczem.

Do zmielonego mięsa dodajemy po kilka łyżek ciepłego tłuszczu, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Polecamy zrobić mały test. Niewielką ilością przygotowanego smarowidła posmarować kawałek pieczywa i spróbować poziom doprawienia masy. W razie potrzeby dodać brakujących przypraw.

Mięsne smarowidło do chleba

Gotową masę nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Mięsne smarowidło do chleba

Na dno szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, na której ustawiamy słoiki, tak aby nie dotykały do siebie. Wlewamy zimną wodę do wysokości nakrętek i wolno podgrzewamy. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny. Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane mięsne smarowidło do chleba możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy proces pasteryzacji powtórzyć po kolejnych 24 i 48 godzinach. Więcej o tyndalizacji znajdziesz TUTAJ

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na domowe konserwy. Polecamy: schab na kanapki, kiełbasa w słoiku – jak zrobić, oraz mięso w słoiku.

Życzymy smacznego!

Mięsne smarowidło do chleba

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *