Blog posts

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Grill, Obiady, Przetwory, Sałatki

Bez wątpienia to jedna ze smaczniejszych propozycji na weki, czyli sałatka grecka na zimę – do słoików. To pyszna sałatka do wielu zastosowań. Nie tylko obiadowa, ale też świetna jako dodatek do kanapek lub na szybką zakąskę 😉. Do tej sałatki możemy wykorzystać ogórki z końca sezonu, czyli te przerośnięte i nieforemne. Ponieważ wszystkie warzywa w tej sałatce są krojone, więc nie będą się tak rzucać w oczy.

Szukajmy swoich smaków w tego typu sałatkach również. My jednak zawsze mówimy, że to co sprawdzone, mimo, że czasem może zbyt klasyczne – najlepsze. 

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Składniki:

  • 3 kg ogórków 
  • 4 marchewki
  • 5 papryk 
  • 700 – 800 gr. cebuli
  • 6 – 8 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 300 ml octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Wykonanie:

1. Warzywa kroimy w plasterki lub słupki jak kto woli i lubi.

2. Składniki na zalewę zagotowujemy razem. Po 5 minutach wlewamy do pokrojonych warzyw. Zalewę należy spróbować, czy proporcje octu do cukru i soli odpowiadają naszym smakom. W razie potrzeby uzupełniamy odpowiednim składnikiem. Zostawiamy na ok 2 godziny, pamiętając, żeby 2 razy całość wymieszać. 

3. Napełniamy warzywami czyste słoiki do 3/4 wysokości, natomiast resztę uzupełniamy powstałym płynem. 

4. Pasteryzujemy 10 minut, od momentu zagotowania się wody. 

Smacznego!

Sałatka grecka


 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *