Blog posts

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Grill, Obiady, Przetwory, Sałatki

Bez wątpienia to jedna ze smaczniejszych propozycji na weki, czyli sałatka grecka na zimę – do słoików. To pyszna sałatka do wielu zastosowań. Nie tylko obiadowa, ale też świetna jako dodatek do kanapek lub na szybką zakąskę 😉. Do tej sałatki możemy wykorzystać ogórki z końca sezonu, czyli te przerośnięte i nieforemne. Ponieważ wszystkie warzywa w tej sałatce są krojone, więc nie będą się tak rzucać w oczy.

Szukajmy swoich smaków w tego typu sałatkach również. My jednak zawsze mówimy, że to co sprawdzone, mimo, że czasem może zbyt klasyczne – najlepsze. 

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Składniki:

  • 3 kg ogórków 
  • 4 marchewki
  • 5 papryk 
  • 700 – 800 gr. cebuli
  • 6 – 8 ząbków czosnku

Zalewa:

  • 300 ml octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki gorczycy

Sałatka grecka na zimę – do słoików

Wykonanie:

1. Warzywa kroimy w plasterki lub słupki jak kto woli i lubi.

2. Składniki na zalewę zagotowujemy razem. Po 5 minutach wlewamy do pokrojonych warzyw. Zalewę należy spróbować, czy proporcje octu do cukru i soli odpowiadają naszym smakom. W razie potrzeby uzupełniamy odpowiednim składnikiem. Zostawiamy na ok 2 godziny, pamiętając, żeby 2 razy całość wymieszać. 

3. Napełniamy warzywami czyste słoiki do 3/4 wysokości, natomiast resztę uzupełniamy powstałym płynem. 

4. Pasteryzujemy 10 minut, od momentu zagotowania się wody. 

Smacznego!

Sałatka grecka


 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *