Blog posts

Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora

Grill, Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Prosta surówka obiadowa w 15 minut, z białej kapusty, marchewki, jabłka i pora. Szybka surówka z kapusty to sprawdzony przepis na klasyczny dodatek do potraw mięsnych i nie tylko. Jak zrobić surówkę z białej kapusty? To bez wątpienia jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu surówek. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać pokrojonego pora, starte jabłko i marchewkę. Składniki połączyć jogurtem naturalnym i doprawić do smaku.

Surówka z białej kapusty, marchewki i pora jest bez wątpienia bardzo przez nas lubiana. Podobnie jak surówka z kiszonej kapusty, jest bardzo często serwowana do obiadu. Ale równie często bierzemy ją do pracy. Surówka z kapustą i marchewką jest również niejednokrotnie bazą do pysznych sałatek. Wystarczy do składników dodać na przykład wędzonego kurczaka i odrobinę majonezu. Powstaje prosta i pyszna sałatka np. na imprezę.

Surówka z kapustą i porem świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. Z młodej, wiosennej kapusty jest po prostu genialna. W sam raz na rozpoczęcie sezonu na pieczone z grilla. Surówka z kapusty jest wręcz idealna do dań z rusztu. Warto o tym pamiętać i wykorzystać czas, kiedy młoda biała kapusta jest najlepsza.

Przepis na surówkę z kapusty i pora to bez wątpienia pyszna, chrupiąca i orzeźwiająca propozycja na zdrową przekąskę. Wszystkim zapewne kojarzy się z domem i rodzinnym obiadem. Jej największa siła tkwi właśnie w prostych składnikach, które w połączeniu smakują wyjątkowo i komponują się praktycznie z każdym daniem. Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy!

Surówka z białej kapusty i pora


Surówka z białej kapusty i pora

Składniki: 

  • kapusta biała: 1/4 główki
  • jabłka: 2 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • por: 1 średni
  • jogurt naturalny: 3 – 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny: 1 łyżka

Surówka z białej kapusty i pora


Surówka z białej kapusty i pora

Przygotowanie: 

Kapustę szatkujemy. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Jabłka i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy jogurt i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: surówka z kapusty pekińskiej, pyszna surówka prowansalska z kapusty, doskonała surówka z kapusty włoskiej oraz surówka jak u Chińczyka.

Surówki do obiadu przepisy warto przygotowywać bez dodatku niepotrzebnych kalorii. Majonez zastąpmy jogurtem, warzywa skropmy tylko oliwą. Do surówek i to nie tylko z kapusty doskonale sprawdza się olej lniany tłoczony na zimno. Olej rzepakowy czy olej słonecznikowy? Trudno powiedzieć. I jeden i drugi mają „swoje za uszami”. Nie ma najlepszej recepty. Kierujmy się swoim smakiem 😉

Surówka do obiadu przepis na prostą i szybką surówkę jest zawsze godny uwagi. Możemy ją przygotować wcześniej. To jeszcze lepiej! Smaki się przegryzą, aromaty wymieszają. Twardsze warzywa zmiękną i puszczą soki. Jeśli przygotujemy więcej, możemy włożyć do słoika i wykorzystać do obiadu jutro lub pojutrze.

Życzymy smacznego!

Surówka z białej kapusty i pora

 

Surówka z białej kapusty i pora

Napisz komentarz