Blog posts

Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Bez mięsa, Kolacja, Sałatki, Warzywa

Delikatna, lekko chrupiąca sałata masłowa ze śmietaną, to klasyczny, prosty w przygotowaniu i bardzo lubiany przez nas dodatek do wielu dań. Jednocześnie wystarczająco elegancki, aby podać go nie tylko rodzinnego obiadu, ale również na przyjęciu poza gronem najbliższych. Sałata ze śmietaną to smak wiosny i lata, ale również jeden ze smaków tradycji i dziedzictwa, które każdy z nas wyniósł z domu.

Sałata ze śmietaną do obiadu króluje na polskich stołach od lat. Idealna jako dodatek do dań mięsnych z sosem, pieczonych ziemniaków, kotletów mielonych, schabowych i pieczonego kurczaka. My tradycyjnie dodajemy do sałaty śmietanę. Jeśli wolisz, możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym. Zamiast soku z cytryny, możesz użyć octu.

Przepis na sałatę ze śmietaną, to jedna z wielu propozycji na sałatki i surówki, jakie znajdziesz na Naszym Blogu Kulinarnym. Prosta i pyszna jest nasza sałatka ziemniaczana do grilla bez majonezu. Podobnie jak sałatka z pomidorów i żółtego sera. Polecamy również sałatkę warstwową z surimi. Jak zrobić sałatę ze śmietaną? Jak zrobić sałatę masłową do obiadu?

Sałata ze śmietaną  Przepis: 


Sałata ze śmietaną 

Składniki:

  • sałata masłowa: 1 szt.
  • śmietana 18 %: 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier lub cukier puder do smaku
  • opcjonalnie: sok z cytryny – 1 łyżka

Sałata ze śmietaną  Przepis: 


Sałata ze śmietaną 

Przepis: 

Umyj liście sałaty i bardzo dokładnie osusz. Śmietanę dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny. Polecamy mocno schłodzić śmietanę. Wówczas smakuje najlepiej.

Na chwilę przed podaniem liście sałaty polej śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

Podawaj jako dodatek do dania głównego.

Dlaczego warto jeść sałatę masłową? Warto pamiętać, że sałata masłowa, to bogate źródło cennych dla nas pierwiastków. Wapń, cynk, potas czy miedź, to tylko niektóre z nich. Znajdziemy w niej luteinę, chlorofil, witaminy z grupy B, a także witaminy E, A, K oraz C. Poza tym jest niskokaloryczna (13 kcal/100g). Jeśli sałatę uprawiasz w ogródku i masz zamiar podać ją na obiad, zerwij ją wczesnym rankiem i włóż do lodówki. Dzięki temu będzie bardziej chrupiąca. Liście sałaty po nocy są soczyste. W dzień, szczególnie upalny, wyparowuje z nich woda i często stają się lekko przywiędłe.

Życzymy smacznego!

Sałata ze śmietaną  Przepis: 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *