Tzatziki – lekki i pyszny dodatek do potraw
Tajemnica greckich tzatziki – lekki i pyszny dodatek do potraw – czym się różnią od naszego klasycznego przepisu? Podczas pobytu w ubiegłym roku w Berlinie, byliśmy w restauracji mojego dobrego znajomego Greka. Zaprosił nas na zaplecze i zapoznał z kuchnią, którą serwują. Między innymi z klasycznym sosem tzatziki, który jest domeną Greków. Przyznam się szczerze, że różnił się w smaku od znanego mi w Polsce sosu.
Po pierwsze Grecy ścierają ogórki bez pestek, do których następnie dodają sól i ocet winny. Ocet zakwasza środowisko i przyczynia się do neutralizowania zawartej w ogórku askorbinazy. (Grecy bowiem uwielbiają również pomidory i serwują sałatki z tego składnika wraz z tzatzikami). Po kilkunastu minutach wyciskają dobrze cały sok z ogórków rękoma i ręcznikiem papierowym. Następnie dodają pozostałe składniki. Koperek i mięta są aromatycznymi dodatkami, które mogą być nie muszą się znaleźć w naszych tzatzikach.
Zrobiliśmy więc po powrocie tzatziki, jak pan szef kuchni przykazał 😉 Sałatka wyszła naprawdę świetna! Myślę, że grecka restauracja by się nie powstydziła 😎 Ale to Wy wydajecie ostateczną decyzję i to do Was należy ocena naszych wypocin w tym temacie 😁 Spróbujcie i podzielcie się swoją opinią na Facebook lub pod postem.
Tzatziki – lekki i pyszny dodatek do potraw
Składniki:
- 2 – 3 ogórki gruntowe
- 400 gr. jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 łyżki octu winnego
- 2 oliwy z oliwek
- opcjonalnie: mięta i koperek
- sól i pieprz do smaku
Tzatziki – lekki i pyszny dodatek do potraw
Wykonanie:
1. Ogórki obieramy (lub nie) i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na koniec zalewamy połową octu winnego i solimy.
2. Po 15 – 20 minutach dokładnie odciskamy ogórki z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.
3. W misce łączymy ogórki, starannie rozgnieciony czosnek, oliwę, a także jogurt i pozostały ocet i mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki i podajemy na zimno. Smacznego!