Zimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. Ciasto składa się z warstw krojonego chleba, przełożonych pysznym łososiowym kremem na bazie delikatnego serka. To bez wątpienia doskonała propozycja na oryginalną, nietuzinkową przekąskę, która również świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Z pewnością będzie ozdobą niejednego stołu.
Cały proces przygotowania przekąski trwa bardzo szybko. Wystarczy zorganizować krojony chleb oraz przygotować szybki łososiowy krem. Zapraszamy zatem na przepis i mamy nadzieję, że nasz pomysł przypadnie Wam do gustu. A ciasto z łososiem zagości na niejednym nie tylko świątecznym stole.
Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne wykorzystanie aromatycznych ryb. Min. pięknej sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach, doskonałych śledzi marynowanych w musztardzie. A także mega prostych w wykonaniu śledzi w sosie słodko – kwaśnym, oraz szybkiej sałatki z tuńczykiem.
Zimne ciasto z łososiem
Składniki:
- opakowanie chleba tostowego
- łosoś wędzony: 100 g
- serek kremowy typu „bieluch”: 100 g
- jajka: 6 szt.
- majonez
- szczypiorek
Zimne ciasto z łososiem
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Pozostałe miksujemy wraz z łososiem i serkiem na jednolitą masę.
2. Z chleba tostowego obcinamy skórki.
3. Formę 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę chleba, na którą nanosimy połowę przygotowanej masy. Wyrównujemy. Następnie przykrywamy warstwą chleba i nakładamy oraz wyrównujemy pozostałą część masy. Przykrywamy ostatnią warstwą chleba. Na koniec dekorujemy wierzch majonezem, oraz szczypiorkiem i pokrojonym w plasterki jajkiem. Oczywiście nasza dekoracja jest propozycją. Tutaj każdy może się wykazać swoją własną inwencją.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin w zimne miejsce. Potem wyjmujemy z formy i zdejmujemy folię. Możemy podawać.
Smacznego!