Blog posts

Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa

Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa

Przekąski, Ryby, Sałatki, Święta

Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa to sprawdzony przepis na klasyczną sałatkę w efektownej formie. Doskonała opcja na przystawkę, przekąskę oraz popisowe danie na rodzinnym spotkaniu. Może być odpowiedzią na pytanie: Co podać na świąteczny stół?

Śledzie oraz krakersy idealnie ze sobą współgrają, a pozostałe dodatki uzupełniają te smaki. Taka sałatka zaskoczy z pewnością niejednych gości i zniknie ze stołu jak świeże bułeczki.

Przy wykonaniu tej sałatki należy tylko pamiętać, że powinniśmy ją układać w naczyniu, w którym będzie ostatecznie zaprezentowana. Mówiąc w skrócie, sałatka na krakersach nie lubi być przenoszona 😉. Dlatego “proces” ten należy całkowicie pominąć.

Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zainteresujesz się naszą propozycją i z powodzeniem przygotujesz sałatkę śledziową. Polecamy!

Sałatka śledziowa na krakersach - warstwowa


Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa

Składniki 

  • krakersy: paczka 175 g
  • filety śledziowe a’la matias: 5 – 6 szt.
  • kukurydza konserwowa: 0,5 puszki
  • ogórek konserwowy: 3 – 4 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • jajka: 3 – 4 szt.
  • rzodkiewka: 1 pęczek
  • szczypiorek do dekoracji 

Sos: 

  • majonez: 3 łyżki + 1 łyżka
  • musztarda do smaku

Sałatka śledziowa na krakersach - warstwowa


Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa

Wykonanie:

 Filety śledziowe moczymy w wodzie. Jeśli jest taka konieczność, po 15 minutach zmieniamy wodę na świeżą i moczymy, aż śledzie stracą ze swojej słoności.

 Jajka gotujemy na twardo. Po lekkim wystudzeniu obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka oraz połowę rzodkiewek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki konserwowe również. Kukurydzę odsączmy z zalewy i osuszamy. Do składników dodajemy 3 łyżki majonezu oraz musztardę do smaku. Celowo pominęliśmy w składzie sól, ponieważ krakersy i śledzie są naszym zdaniem wystarczająco słone.

 Na tacce, półmisku lub innym płaskim naczyniu rozprowadzamy łyżkę majonezu. Rozkładamy pierwszą warstwę krakersów. Ten zabieg przyklei krakersy do podłoża i ułatwi rozprowadzenie pierwszej warstwy masy na ciastkach. Na pierwszą warstwę krakersów rozprowadzamy połowę sałatki, wyrównujemy i przykrywamy krakersami. Następnie proces powtarzamy.

Sałatka śledziowa na krakersach - warstwowa

 Ostatnią warstwę krakersów lekko smarujemy odrobiną majonezu. Dekorujemy startymi na tarce żółtkami, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na śledzie oraz ryby. Min. śledzie marynowane w musztardzie, sałatka warstwowa z rybą panierowaną, oraz zimne ciasto z łososiem. Polecamy też pyszne śledzie po japońsku.

Sałatka śledziowa na krakersach - warstwowa

Sałatka śledziowa na krakersach - warstwowa

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *