Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa to sprawdzony przepis na klasyczną sałatkę w efektownej formie. Doskonała opcja na przystawkę, przekąskę oraz popisowe danie na rodzinnym spotkaniu. Może być odpowiedzią na pytanie: Co podać na świąteczny stół?
Śledzie oraz krakersy idealnie ze sobą współgrają, a pozostałe dodatki uzupełniają te smaki. Taka sałatka zaskoczy z pewnością niejednych gości i zniknie ze stołu jak świeże bułeczki.
Przy wykonaniu tej sałatki należy tylko pamiętać, że powinniśmy ją układać w naczyniu, w którym będzie ostatecznie zaprezentowana. Mówiąc w skrócie, sałatka na krakersach nie lubi być przenoszona 😉. Dlatego „proces” ten należy całkowicie pominąć.
Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zainteresujesz się naszą propozycją i z powodzeniem przygotujesz sałatkę śledziową. Polecamy!
Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa
Składniki
- krakersy: paczka 175 g
- filety śledziowe a’la matias: 5 – 6 szt.
- kukurydza konserwowa: 0,5 puszki
- ogórek konserwowy: 3 – 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- jajka: 3 – 4 szt.
- rzodkiewka: 1 pęczek
- szczypiorek do dekoracji
Sos:
- majonez: 3 łyżki + 1 łyżka
- musztarda do smaku
Sałatka śledziowa na krakersach – warstwowa
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie. Jeśli jest taka konieczność, po 15 minutach zmieniamy wodę na świeżą i moczymy, aż śledzie stracą ze swojej słoności.
Jajka gotujemy na twardo. Po lekkim wystudzeniu obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka oraz połowę rzodkiewek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki konserwowe również. Kukurydzę odsączmy z zalewy i osuszamy. Do składników dodajemy 3 łyżki majonezu oraz musztardę do smaku. Celowo pominęliśmy w składzie sól, ponieważ krakersy i śledzie są naszym zdaniem wystarczająco słone.
Na tacce, półmisku lub innym płaskim naczyniu rozprowadzamy łyżkę majonezu. Rozkładamy pierwszą warstwę krakersów. Ten zabieg przyklei krakersy do podłoża i ułatwi rozprowadzenie pierwszej warstwy masy na ciastkach. Na pierwszą warstwę krakersów rozprowadzamy połowę sałatki, wyrównujemy i przykrywamy krakersami. Następnie proces powtarzamy.
Ostatnią warstwę krakersów lekko smarujemy odrobiną majonezu. Dekorujemy startymi na tarce żółtkami, pokrojoną w półplasterki rzodkiewką i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na śledzie oraz ryby. Min. śledzie marynowane w musztardzie, sałatka warstwowa z rybą panierowaną, oraz zimne ciasto z łososiem. Polecamy też pyszne śledzie po japońsku.