Blog posts

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Porady, Przetwory, Z piekarnika

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Wekowanie słoików na sucho nie jest procesem skomplikowanym. Wręcz przeciwnie, jeśli będziemy trzymać się kilku zasad, przetwory pasteryzowane tym sposobem będą służyć nam przez długie zimowe miesiące. Poza tym w przypadku przetworów z warzyw okaże się, że marynaty nie mętnieją, tak jak zdarza się to podczas pasteryzacji w sposób klasyczny, czyli w garnku z wodą. U nas dowiesz się krok po kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 


Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 

Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku?

  • Sprawdź dokładnie jakość słoików, w których będziesz przygotowywać weki. Nie mogą być wyszczerbione, ani pęknięte. Dokładnie je umyj. Szczególną uwagę zwróć na gwint, gdzie zazwyczaj zbiera się najwięcej zanieczyszczeń. Następnie słoiki wyparz koniecznie wrzątkiem i pozostaw do wyschnięcia do góry dnem. Zakrętki również muszą być czyste, wyparzone, bez wgnieceń i zarysowań. Pamiętaj, że do pasteryzacji w piekarniku nadają się tylko słoiki typu twist – off.
  • Słoiki możesz również wysterylizować w piekarniku. Ważne jest, aby nie przesadzić z ich ilością. (0,5l: 11 – 13 szt. ; 1 l: 9 – 11 szt. ; 3 l: 5- 7 szt.). Słoiki umieść w zimnym piekarniku i podgrzej do 100 stopni. Następnie stopniowo doprowadź do 170 stopni i pozostaw na: 10 minut – słoiki 0,5 l, 15 minut – słoiki 1 l oraz na 20 minut – słoiki 3 l. Potem piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki, aby słoiki lekko ostygły. Po lekkim przestudzeniu, wyjmij je z piekarnika i ustaw do góry dnem lub lekko zakręć pokrywką. Pamiętaj, aby nie sterylizować zakrętek w piekarniku. Lepiej użyć do tego klasycznej metody.
  • Do czystych i zimnych słoików włóż przewidziane przetwory. Pamiętaj, aby od góry zostawić 2 – 3 cm wolnej przestrzeni. Słoiki wstaw do zimnego piekarnika i lekko zakręć. Ustaw piekarnik na 130 stopni i pasteryzuj przez ok 25 – 30 minut od momentu osiągnięcia żądanej temperatury. Następnie słoiki ostrożnie wyjmij i bardzo mocno dokręć nakrętki. Możesz do tego użyć ręcznika, chociaż z doświadczenia wiemy, że najlepiej sprawdza się gumowa rękawica. Słoiki przykryj grubym ręcznikiem lub kocem i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Sprawdź dokładnie, czy zakrętki na wszystkich słoikach są wklęsłe. Wypukła może świadczyć o tym, że słoik się nie zawekował i należy jego zawartość przeznaczyć do natychmiastowego spożycia. Słoiki z przetworami przechowuj w ciemnym i zimnym miejscu.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 


Co można pasteryzować w piekarniku?

Porady

  • Ogórki. Ile czasu pasteryzować ogórki? Czas pasteryzacji ogórków powinien wynosić w zależności od wielkości słoików od 15 – 25 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Należy pamiętać, że ogórki powinny pozostać chrupiące i ładne w wyglądzie, dlatego nie przesadzić z czasem pasteryzacji.
  • Papryka. Ile czasu pasteryzować paprykę w piekarniku? Pasteryzacja papryki przebiega w sposób bardzo podobny do ogórków. Czas to również od 15 – 20 minut od momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury przez piekarnik. Zarówno w przypadku papryki jak i ogórków, to ok. 130 stopni.
  • Grzyby. W piekarniku możesz również pasteryzować grzyby. Muszą być one duszone lub przygotowane w inny sposób po obróbce cieplnej. Grzyby powinno się pasteryzować trzy razy również w temperaturze 130 stopni. Pierwszego dnia ok 30 – 40 minut od momentu nagrzania piekarnika. Kolejny raz po 24 i 48 godzinach.
  • Mięso. W piekarniku możesz także pasteryzować mięso. Temu zagadnieniu poświęcimy jednak oddzielny wpis, ponieważ jest to proces nieco bardziej złożony i zależy od rodzaju mięsa, które chcemy wykorzystać na domowe przetwory.

Wekowanie słoików w piekarniku jest bardzo prostym procesem i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nie zajmuje zbyt dużo czasu i ma wiele zalet. Jako najmocniejszą stronę uważamy możliwość pasteryzowania sporej ilości słoików za jednym razem.

Polecamy!

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *