Blog posts

Śledzie z cebulką i żurawiną

Śledzie z cebulką i żurawiną

Dania rybne, Przekąski, Śniadanie, Wigilia i Święta

Ten przepis to połączenie klasyki z nowym smakiem i aromatem, czyli szybkie śledzie z cebulką i żurawiną oraz natką pietruszki. Śledzie z cebulką to tradycyjny polski smak, który znają wszyscy. To zestawienie smaków, które na pewno nigdy się nam nie znudzi. Do tego klasycznego tandemu dodaliśmy żurawinę i aromatyczną natkę pietruszki. Żurawina komponuje się wręcz idealnie ze smakiem śledzia, a natka dodaje całemu zestawowi wyjątkowości i świeżości. 

Śledzie to zawsze proste w przygotowaniu i sprawdzone danie na każdą okazję. To też jedna z naszych ulubionych ryb, a jak wiadomo ryby to zdrowie. Jeśli ktoś z Was jadł śledzie z żurawiną, zapewne chętnie wróci do tego smaku i odnajdzie go w tym przepisie. Natka pietruszki to nieczęsto spotykany dodatek, ale zapewniamy Was, że doskonale się sprawdza. Mamy nadzieję, że przepis na nasze śledzie przypadnie Wam do gustu i przygotujecie go sobie jeszcze nie raz.

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, ŻURAWINĄ I NATKĄ PIETRUSZKI


ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ 

Składniki (na słoik 0,7 l)

  • filet śledziowy (matias): 6 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • żurawina suszona: 2 łyżki
  • natka pietruszki: 1 – 2 łyżki
  • olej: ok. 100 ml
  • pieprz

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ 

Wykonanie:

1. Jeśli śledzie są bardzo słone, należy je wymoczyć w wodzie. 

2. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. 

3. Cebulę kroimy w piórka.

4. Filety kroimy na trzy części i wkładamy do słoika na przemian z cebulą. Przesypujemy żurawiną i natką pietruszki oraz doprawiamy pieprzem. I tak do wyczerpania składników. Na koniec zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pamiętamy, żeby w tym czasie wstrząsnąć słoikiem kilka razy. Ten zabieg pozwoli składnikom lepiej wchłonąć olej. 

Smacznego!

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ, ŻURAWINĄ I NATKĄ PIETRUSZKI


 

Napisz komentarz