Ten przepis to połączenie klasyki z nowym smakiem i aromatem, czyli szybkie śledzie z cebulką i żurawiną oraz natką pietruszki. Śledzie z cebulką to tradycyjny polski smak, który znają wszyscy. To zestawienie smaków, które na pewno nigdy się nam nie znudzi. Do tego klasycznego tandemu dodaliśmy żurawinę i aromatyczną natkę pietruszki. Żurawina komponuje się wręcz idealnie ze smakiem śledzia, a natka dodaje całemu zestawowi wyjątkowości i świeżości.
Śledzie to zawsze proste w przygotowaniu i sprawdzone danie na każdą okazję. To też jedna z naszych ulubionych ryb, a jak wiadomo ryby to zdrowie. Jeśli ktoś z Was jadł śledzie z żurawiną, zapewne chętnie wróci do tego smaku i odnajdzie go w tym przepisie. Natka pietruszki to nieczęsto spotykany dodatek, ale zapewniamy Was, że doskonale się sprawdza. Mamy nadzieję, że przepis na nasze śledzie przypadnie Wam do gustu i przygotujecie go sobie jeszcze nie raz.
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ
Składniki (na słoik 0,7 l)
- filet śledziowy (matias): 6 szt.
- cebula: 1 szt.
- żurawina suszona: 2 łyżki
- natka pietruszki: 1 – 2 łyżki
- olej: ok. 100 ml
- pieprz
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ
Wykonanie:
1. Jeśli śledzie są bardzo słone, należy je wymoczyć w wodzie.
2. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut.
3. Cebulę kroimy w piórka.
4. Filety kroimy na trzy części i wkładamy do słoika na przemian z cebulą. Przesypujemy żurawiną i natką pietruszki oraz doprawiamy pieprzem. I tak do wyczerpania składników. Na koniec zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Pamiętamy, żeby w tym czasie wstrząsnąć słoikiem kilka razy. Ten zabieg pozwoli składnikom lepiej wchłonąć olej.
Smacznego!