Sprawdzony przepis na domowe kotlety z musztardą miodową, z rumianą, chrupiącą skórką. Pyszne kotlety z delikatnego mięsa, z dodatkiem musztardy miodowej, która doskonale sprawdza się jako główna przyprawa. Bez wątpienia posmakują wszystkim i są bardzo proste w przygotowaniu.
Kotlety rybne nie muszą być tylko pomysłem na piątkowy obiad. Powinny gościć na naszych stołach o wiele częściej. Są przecież doskonałą alternatywą dla kotleta mielonego lub nielubianej przez dzieci smażonej ryby. Kotlety rybne w tym wykonaniu pięknie pachną oraz dzięki dodanej musztardzie miodowej, wyjątkowo smakują. Chrupiąca panierka powinna ostatecznie przekonać też naszych najmłodszych domowników 🙂
Oto prosty przepis na swojskie kotlety rybne z musztardą miodową, które z pewnością powinny stać się godnym uwagi pomysłem na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.
A Wy jak najczęściej podajecie rybę? Czy jest to klasyczny sposób w panierce, czy może przygotowujecie w jakiś oryginalny sposób? Zapraszamy, podzielcie się opiniami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook.
DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ
Składniki:
- 0,5 kg filetów z ryby ( miruna, mintaj)
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 namoczona sucha bułka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 – 3 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
DOMOWE KOTLETY Z MUSZTARDĄ MIODOWĄ
Wykonanie:
1. Mięso z ryby zmiel w maszynce lub zblenduj. Jeżeli używasz mięsa mrożonego, dobrze odsącz je z wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych.
2. Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny.
3. Wyrób dobrze masę i dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że musztardy może być więcej, dodaj jeszcze jedną łyżkę. Odstaw masę na 10 minut, a potem uformuj jeden kotlet. Jeśli dobrze się formuje, (jeśli jest rzadki, dosypujemy jeszcze bułki)panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Smacznego!
Wędliny z Dębiny
17 września 2020 at 7:55 pmWyglądają apetycznie.Dobry pomysł na jutrzejszy obiad o ile zakupię rybę.Przepis w kajecik już zapisany.