Blog posts

Flamenquiny z Kordoby – roladki schabowe

Flamenquiny z Kordoby – roladki schabowe

Obiady, Wieprzowina, Wigilia i Święta

Prostota wykonania oraz doskonały smak to najważniejsze cechy, które wyróżniają flamenquiny z Kordoby – roladki schabowe. Przepis krok po kroku na te wyjątkowe roladki znajdziesz TYLKO na naszym blogu! Flamenquiny wyróżnia przede wszystkim soczyste mięso oraz chrupiąca panierka. Roladki pięknie prezentują się po przekrojeniu. Będą więc doskonałym pomysłem na przystawkę oraz z pewnością idealną ozdobą stołu. Wariacją oprócz szynki, która jest niezbędnym dodatkiem tego dania, bywa jeszcze żółty ser. Oczywiście nasze roladki mają być „na wypasie”, tak więc sera również nie brakuje 😊.

Flamenquiny z Kordoby to bez wątpienia świetna propozycja na pyszny mięsny dodatek do obiadu. Zaskocz rodzinę tymi pięknymi roladkami i wprowadź do kuchni oraz jadalni kuchnię świata. Okaże się, że to również proste w wykonaniu i bardzo dobrze nam znane smaki. 

FLAMENQUINY Z KORDOBY - ROLADKI SCHABOWE


FLAMENQUINY Z KORDOBY – ROLADKI SCHABOWE

Składniki:

  • schab lub polędwica wieprzowa: 8 szt
  • szynka wędzona lub serrano: 8 plastrów
  • ser (gouda): 8 plasterków
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • jajka: 2 szt.
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

FLAMENQUINY Z KORDOBY - ROLADKI SCHABOWE


FLAMENQUINY Z KORDOBY – ROLADKI SCHABOWE

Wykonanie:

1. Kotlety rozbij tłuczkiem na cienkie filety. 

2. Na każdy filet połóż plasterek szynki. Następnie połóż żółty ser. 

FLAMENQUINY Z KORDOBY - ROLADKI SCHABOWE

3. Zroluj kotlety dość ciasno zaczynając od krótszego boku w ładną roladkę. 

4. Na oddzielne talerze wsyp mąkę, bulkę tartą oraz wbij i roztrzep jajka. Jajka dopraw do smaku solą i pieprzem. Pamiętaj, że szynka i ser też będą słone. 

5. Do rondla wlej taką ilość oleju, aby roladki były co najmniej w połowie zanurzone w tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć tyle roladek, aby swobodnie w nim pływały. Nie za dużo! Smaż po ok 3 minuty z każdej strony. Flamenquiny muszą się ładnie zrumienić. Olej nie może być jednak zbyt gorący, żeby roladki się nie przypaliły, ani zbyt zimny, ponieważ panierka „napije się” tylko tłuszczu, a mięso w środku może pozostać surowe. 

6. Gotowe roladki przełóż na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. 

INNE NASZE PRZEPISY NA MIĘSO DO OBIADU

PYSZNE ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA

SCHAB MARYNOWANY W MAŚLANCE

KOTLETY SIEKANE WEDŁUG SZWAGRA ZBYCHA

SOCZYSTE KOTLETY Z KARKÓWKI

Smacznego

 

FLAMENQUINY Z KORDOBY - ROLADKI SCHABOWE

2 Comments

  1. Dekolo
    14 listopada 2020 at 8:00 am

    Wyglądają bardzo apetycznie ,będą dziś robione .Podobne do zrazów zawijanych .Dziękuję za przepis .

    • KuchniaNaWypasie
      16 listopada 2020 at 9:45 am

      Dziękujemy! Czekamy na opinię, czy smakowały równie dobrze jak wyglądają? 😊

Napisz komentarz