Blog posts

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem

Dania bez mięsa, Obiady, Wigilia i Święta

Sprawdzony przepis na chrupiące kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami, cebulą i serem mozzarella. To pyszne kotlety, które powstają z prostego w przygotowaniu ciasta ziemniaczanego oraz farszu, do którego wykorzystaliśmy powszechnie dostępne składniki. Kotlety możesz podać jako danie główne lub dodatek. Pieczarki oraz ser sprawiają, że nadzienie jest wyjątkowo soczyste i aromatyczne, a samo ciasto ziemniaczane delikatne i mięciutkie. Kotlety możesz przygotować z ziemniaków świeżych, ale również wtedy, gdy nie masz pomysłu na to co zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie na przykład z poprzedniego dnia. Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami potwierdza też, że prosty ziemniak wcale nie musi być nudny.

Z poniższego przepisu w zależności od wielkości przygotujesz 12 – 14 pysznych kotletów, które są nieco bardziej pracochłonne niż klasyczne kotlety ziemniaczane. Ale podobnie jak kotlety z jajek lub wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej są idealnym pomysłem na postny obiad, tym razem z ziemniaków i pieczarek! Co więcej, dużą zaletą tych pysznych kotletów jest możliwość dowolnego konfigurowania farszu. Moim zdaniem kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym wychodzą bardzo chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie z lekko ciągnącym się od mozzarelli i pachnącym od grzybów farszem. Proste, ekonomiczne i smaczne danie, które zadowoli nawet wybrednych smakoszy! Poznaj przepis i przekonaj się sam! Polecamy!

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem


Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 

Składniki:

Na ciasto ziemniaczane:

  • ziemniaki mączyste: 1 kg
  • jajko: 1 szt.
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki
  • mąka pszenna: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Na farsz pieczarkowy:

  • pieczarki: 700 – 800 g
  • cebula: 2 szt.
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • czosnek: 2 ząbki
  • mozzarella kostka: 200 g
  • sól i pieprz czarny do smaku

Oraz:

  • bułka tarta do panierowania
  • jajko: 2 szt.
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem


Kotlety ziemniaczane z pieczarkami przepis

Przygotowanie: 

Oprócz w/w składników do przygotowania kotletów potrzebne będą tez: garnek, praska do ziemniaków, duża patelnia, nóż, deska do krojenia i ewentualnie tarka do warzyw.

Przygotowując ziemniaczaną masę możesz dodać nie tylko klasyczny czarny pieprz, ale tez inne lubiane przez siebie przyprawy. Ziemniaki najlepiej przecisnąć przez klasyczną praskę. Nie polecam za to ich miksowania, ponieważ w jego trakcie uwolni się skrobia i ziemniaki zrobią się bardzo gumowate.

Zamiast pieczarek można wykorzystać również inne rodzaje hodowlanych lub leśnych grzybów jadalnych.

Jeśli chodzi o ser, to zamiast mozzarelli możesz dodać inny dobrej jakości produkt lub mieszankę serów, które akurat masz pod ręką.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami? 

Aby zrobić kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami zacznij od przygotowania ziemniaków. W tym celu wyszoruj dobrze ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości, ale pilnuj, by się nie rozpadały. Następnie ziemniaki obierz, zostaw do całkowitego wystygnięcia, a potem przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub przez sitko.

Rozgniecione ziemniaki dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać również czosnek lub inne ulubione zioła. Świetnie sprawdzi się też natka pietruszki. Warto pamiętać, że to właśnie przyprawy ożywią smak zwykłego, nieco mdłego ziemniaka i nie można o nich zapomnieć. Po przyprawieniu ziemniaków dodaj jajko oraz i dokładnie wymieszaj, ale nie dłużej niż do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną odstaw na bok.

Nadzienie grzybowe uzyskujemy poprzez podsmażenie pieczarek lub innych grzybów wraz cebulką i przyprawami. W tym celu cebulkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Z kolei umyte i osuszone pieczarki pokój w kostkę, w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Wszystko zależy od tego, jakie grzyby w swoim farszu wolisz.

Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na średniej mocy palnika cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Następnie dodaj pieczarki i smaż razem z cebulką do momentu, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty majeranek i pieprz ziołowy. Dopraw solą oraz czarnym pieprzem. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Ciasto ziemniaczane podziel teraz na 12 – 14 identycznych części. Uformuj z nich kulki, a następnie z każdej uszykuj płaski placuszek i zrób palcami wgłębienie. Na każdy placek nakładaj odpowiednią ilość farszu pieczarkowego oraz nieco startej mozzarelli. Nadzienie zawiń dokładnie ciastem ziemniaczanym, tworząc przy tym podłużne kotlety. Ułóż je na posypanej mąką ziemniaczaną desce lub blacie.

Następnie każdy kotlet obtocz delikatnie w roztrzepanym jajku, bułce tartej i nadaj ponownie ładny, cylindryczny kształt. Na patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu i smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu osusz na ręcznikach papierowych. W razie potrzeby w trakcie smażenia zmień tłuszcz na świeży, aby nie dopuścić do przypalania kotletów. Podawaj na gorąco lub po odgrzaniu.

Smacznego!

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem 

Aby kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem wyszły naprawdę pyszne warto trzymać się kilku zasad. Po pierwsze należy pamiętać, aby bezpośrednio po ugotowaniu wyjąć ziemniaki z wody. W przeciwnym razie wchłoną wodę i mocno rozmokną. To z kolei poskutkuje tym, że ciasto wyjdzie rzadkie i będzie potrzebować dużej ilości mąki ziemniaczanej aby odpowiednio zgęstnieć. Po drugie samo ciasto ziemniaczane wyrabiamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ponownie będziemy dosypywać coraz więcej mąki. Po trzecie bardzo ważne jest dokładne odparowanie płynu z pieczarek. Dzięki temu farsz nie będzie wodnisty i nie wpłynie na strukturę gotowych kotletów. I wreszcie po czwarte, jeśli w trakcie smażenia tłuszcz zabrudzi się przypaloną bułką, wylej go, umyj patelnię i uzupełnij świeżym. To sprawi, że kotlety się nie przypalą i będą z pewnością zdrowsze.

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem przepis

Te kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem to przepis, który nie jest odejściem od klasycznego podejścia do smaku farszu, który z pewnością wszyscy znamy. W moim domu te kotlety były szykowane sporadycznie. Głównie wówczas, gdy zostało puree ziemniaczane i zwyczajnie traciło świeżość. Epizodycznie też były traktowane jako danie główne, częściej jako dodatek. Z uwagi na miejsce, w którym mieszkałem i bliskość lasu dużo częściej niż pieczarki, jako farsz były wykorzystywane mieszane grzyby leśne. Zawsze była jednak apetyczna i chrupiąca skórka oraz nadzienie z wyczuwalnymi kawałkami grzybów. Niezrównane połączenie ze wspaniałym, grzybowym aromatem! Poza sezonem na świeże grzyby, używano namoczonych grzybów suszonych. Wówczas podsmażone wraz z cebulką grzyby były dodawane bezpośrednio do ciasta ziemniaczanego. Takiej wersji też możesz spróbować! Polecam!

Zobacz też przepis na kotlety ziemniaczane z kiełbasą.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem

 

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz