Bardzo proste w przygotowaniu śledzie w sosie słodko – kwaśnym, to doskonała propozycja na różne okazje. Do przepisu użyliśmy klasycznych filetów a’la matias oraz gotowego sosu ze słoika o co najmniej przyzwoitym składzie😉. Tym sposobem śledzie możesz przygotować w bardzo krótkim czasie. Oczywiście jeśli chcesz, możesz samemu zrobić taki sos. Przepisów w sieci nie brakuje. My postawiliśmy na wersję szybką. Można na rynku znaleźć naprawdę dobrej jakości sosy słodko – kwaśne bez zagęstników i innych „polepszaczy”. Wystarczy go zagotować, a następnie wystudzić i wymieszać z pokrojonymi śledziami.
Śledzie w tym pysznym sosie to propozycja nie tylko na świąteczny stół. To świetna koncepcja na przystawkę, szybką przekąskę i lekką kolację. Zapraszamy zatem na ten wyjątkowo łatwy przepis i myślimy, że przypadnie Wam do gustu.
ŚLEDZIE W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM
Składniki:
- filety śledziowe a’la matias: ok. 400 g
- gotowy sos słodko – kwaśny: 1 słoik 500 g
- lub opcjonalnie sos domowy
ŚLEDZIE W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM
Wykonanie:
1. Gotowy sos ze słoika zagotowujemy, a następnie studzimy. Jeżeli robimy sos domowy, przygotowujemy według przepisu. Również zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Śledzie kroimy w kawałki 2 – 3 centymetrowe.
3. W miseczce lub innym naczyniu łączymy śledzie z sosem. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Kto chce, może dodać do sosu nieco octu. Na koniec zostawiamy do „przegryzienia się” smaków. Najlepiej przełożyć śledzie do słoika i zostawić na kilka godzin.
INNE NASZE RYBNE PROPOZYCJE:
PASTA NA KANAPKI Z MAKRELI I 3 ZIAREN
Smacznego!
OptymalnyKredyt.pl
9 listopada 2020 at 1:27 pmU nas w domu od zawsze gościły ryby na stole .Teraz mam kolejną propozycję , naprawdę szybki przepis i smakuje obłędnie .Dzięki za wpis .