Czy rzeczywiście znamy sprawdzony przepis na panierkę, taką prawdziwą jak jest obtoczony kurczak z KFC? Zalewa nas morze przepisów na udka jak w KFC, skrzydełka z KFC, czy też pałki jak z KFC. Jak zrobić panierkę jak z KFC? I czy rzeczywiście w domowych warunkach jest to wykonalne?
Przepis na panierkę kurczaka z KFC jest zapewne nie mniej chroniony niż skład Coca Coli;) Oczywiście w sieci znajdziemy mnóstwo pomysłów na skład i wykonanie tej wręcz kultowej już panierki. My również podjęliśmy wyzwanie i postanowiliśmy sprawdzić jak przepisy na panierkę z KFC mają się do oryginału. Nie ukrywamy, że kilka z nich przetestowaliśmy i tylko jeden okazał się najbardziej zbliżony w smaku do prawdziwego kurczaka z KFC.
Kurczak jak z KFC – przepis na panierkę, jest naszym podsumowaniem tych doświadczeń, czasem nie zawsze udanych 😉 Chcielibyśmy przedstawić nieco naszych wniosków. Przede wszystkim nie radzimy smażyć surowego panierowanego kurczaka. Naszym zdaniem wszystkie jego części, które będziesz smażyć, czyli udka, pałki oraz skrzydełka z kurczaka wcześniej przez ok 10 minut obgotuj. Uchroni Cię to przed odpadaniem panierki z mięsa, ponieważ nie będzie ono już oddawać wody. Poza tym będziesz mieć pewność, że kurczak nawet przy kości będzie dopieczony, a nie surowy. Pamiętajmy o tym, że każde niedopieczone lub niedogotowane mięso może stać się przyczyną poważnego zatrucia.
Kurczak w panierce jak z KFC wymaga też naszym zdaniem trochę pracy. Jeśli chcemy uzyskać dobry efekt, należy poświęcić temu nieco czasu. Do panierki wykorzystaliśmy mąkę kukurydzianą oraz mleko w proszku. W oryginalnym przepisie na panierkę KFC jest prawdopodobnie mąka maida u nas praktycznie nie do kupienia. Zapraszamy na przepis.
Kurczak jak z KFC – przepis na panierkę
Składniki:
- udka z kurczaka: 4 szt.
- maślanka: 1,5 szklanki
- mąka kukurydziana: 1,5 – 2 szklanki
- mleko w proszku: 3 łyżki
- papryka ostra: 1 łyżka
- czosnek suszony: 1,5 łyżeczki
- imbir: 0,5 łyżeczki
- sól: 1 płaska łyżeczka
- musztarda ostra: 1 łyżka
- czarny pieprz mielony: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Oraz:
- woda: 4 szklanki
- sól: 1 łyżka
- chili mielone: 1 łyżeczka
Kurczak jak w KFC – przepis na panierkę
Przygotowanie:
Udka przecinamy na pół, pałkę zostawiamy w całości, a pozostałą część kroimy na pół. Do dużej miski wlewamy 4 szklanki wody i wsypujemy 1 łyżkę soli. Wkładamy kurczaka i odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki. Dzięki takiemu moczeniu, pozbędziemy się wszystkich zbędnych pozostałości w mięsie. Następnie wylewamy brudną wodę i płuczemy mięso w zimnej, czystej wodzie.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Wrzucamy mięso i wolno gotujemy przez 10 – 15 minut. Odcedzamy, aby udka ociekły z nadmiaru wody.
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie wkładamy ciepłego kurczaka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 2 godziny.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z mlekiem w proszku i 1 łyżeczką chili. Wszystkie elementy z kurczaka panierujemy bardzo dokładnie w mące z mlekiem i odkładamy na bok.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle, aby kurczak się nim zanurzył minimum do połowy.
Każdy kawałek mięsa przed włożeniem na tłuszcz ponownie panierujemy dokładnie w mące. Strząsamy nadmiar i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony, aż panierka ładnie się zrumieni. Jeśli w trakcie smażenia z panierki obsypie nam się nieco mąki, radzimy olej ostrożnie przecedzić, aby nic się nam nie przypalało.
Kurczaka wykładamy na kratkę np. piekarnikową, aby nieco ostygł i „odpoczął”. Podajemy z ulubionym sosem lub/i surówką.
Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na kurczaka. Polecamy frytki z piersi kurczaka w cieście, pyszne roladki z piersi kurczaka, kurczaka w galarecie ze słoika oraz aromatycznego kurczaka z patelni.
Życzymy smacznego!
OptymalnyKredyt.pl
8 stycznia 2021 at 5:04 pmCzęsto zaglądam na Twoje wpisy, ale dziś to strzał w samą dziesiątkę. Już lecę po produkty. Dziękuję.