Pyszne, soczyste krewetki smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką, to szybki i łatwy do wykonania przepis na przystawkę lub danie z patelni. Oprócz krewetek, potrzebujesz tylko kilku prostych dodatków, a całe danie przygotujesz w kilkanaście minut! Krewetki świetnie będą smakować podane nie tylko z podpieczoną bagietką, ale też na przykład z brązowym ryżem. Warto też pamiętać o dodaniu świeżej, a nie suszonej natki pietruszki. Owoce morza uwielbiają cytrynę i dlatego nie warto jej żałować. Podaj również chrupiącą bułkę lub chleb do maczania w tym pysznym sosie maślano – czosnkowym. Zobacz jak zrobić pyszne krewetki z czosnkiem! Zapraszamy na przepis!
Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką
Składniki:
- krewetki świeże lub mrożone: 400 g
- czosnek: 3 – 4 ząbki
- szalotka: 1 szt.
- masło: 4 łyżki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- płatki czerwonej papryki: 1/2 łyżeczki
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny: 3 – 4 łyżki
- posiekana natka pietruszki: 1/4 szklanki
- sól do smaku
Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką – przepis
Przygotowanie:
Jeśli będziesz używać mrożonych krewetek, pamiętaj, aby rozmrażać je w lodówce, najlepiej na sitku. Dzięki temu nadmiar wody spłynie, a krewetki wstępnie się osuszą. Przed przygotowaniem krewetki wysusz delikatnie na ręcznikach papierowych.
Kupując krewetki świeże należy zwrócić uwagę na ich zapach. Powinny mieć „świeży” zapach, jeśli jest on mocno rybi, to znak, że krewetki nie są zbyt świeże. Jeśli masz taką możliwość, to naciśnij delikatnie palcem jedną z nich. Jeżeli pozostało wgniecenie, to kolejny dowód na jej małą świeżość. W razie braku pewności, lepiej już kupić krewetki mrożone.
(Jeśli krewetki są nieobrane, zdejmij z nich pancerze, pozostawiając tylko ogonki. Usuń również jelito, które biegnie wzdłuż grzbietu krewetki.)
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz 2 łyżki masła. Dodaj pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę szalotkę i chwilę przesmaż. Dodaj krewetki. Jak smażyć krewetki z czosnkiem? Jeśli używasz krewetek świeżych, smaż je na średniej mocy palnika przez ok. 2 – 2,5 minuty, aż staną się różowe, lekko przezroczyste, a następnie przy pomocy szczypiec lub szpatułki, delikatnie odwróć i smaż przez następne 2 minuty. Natomiast krewetki gotowane, rozmrożone i osuszone smaż nieco krócej, w zasadzie wystarczy po 1,5 – 2 minuty na jedną stronę. Trzeba pamiętać, że przeciągnięcie krewetek sprawi, że będą „gumowate” i bez smaku.
Warto również wspomnieć o tym, aby nie przepełniać krewetkami patelni. Lepiej smażyć je partiami. Szybciej i lepiej się usmażą oraz dużo łatwiej je wówczas obracać.
Dodaj posiekany czosnek, płatki czerwonej papryki i smaż na średnim ogniu przez ok. pół minuty. Na koniec dodaj resztę masła, sok z cytryny, dopraw do smaku morską solą i dokładnie wymieszaj. Wyłącz palnik, a krewetki posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na gorąco najlepiej z kawałkiem cytryny i chrupiącymi grzankami. Krewetki są pyszne, delikatne, a sos czosnkowo – cytrynowy wręcz kusi, aby zanurzyć w nim kolejny kęs pieczywa. Polecamy!
Zachęcamy do sprawdzenia również naszego przepisu na rybę po japońsku, na pysznego dorsza smażonego w panierce oraz na zapiekankę rybną z ziemniakami i brokułem. Zobacz też przepis na doskonałe kotlety rybne.
Życzymy smacznego!