Błyskawiczna w przygotowaniu, sałatka makaronowa w 15 minut. Pachnąca szynką, z chrupiącą cebulką czerwoną oraz pysznym dresingiem z majonezu i musztardy jerozolimskiej. Doskonała jako klasyczna przystawka. Godna uwagi jako dodatek do mięs i innych potraw. Przepis jest mega łatwy, a do wykonania potrzebne będą tylko proste składniki. Nie ma nic lepszego niż domowa, pyszna sałatka z makaronu.
Sałatka jest lekko chrupiąca, dzięki świeżemu ogórkowi, a także delikatnie kwaśna poprzez dodatek marynowanej papryki. To wszystko łączy pyszny makaron pokrojony w drobne rureczki oraz kremowy dressing majonezowo – musztardowy. Cały ten zestaw składników powoduje, że zawartość miseczki znika w mgnieniu oka. Sałatka jest bardzo uniwersalna, pasuje do każdej pory roku. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej swój ulubiony składnik i dopasować do własnych smaków.
Zapraszamy więc na sprawdzony przepis na smakowitą sałatkę z makaronu i czekamy na Wasze opinie. A jakie Wy preferujecie smaki w sałatkach makaronowych? Może ktoś z Was posiada przepis na idealny zestaw składników do takiej sałatki? Podzielcie się proszę swoimi pomysłami w komentarzach pod postem lub na naszym Facebook.
Sałatka makaronowa w 15 minut
Składniki:
- 10 dag makaronu rurki
- 20 dag szynki wędzonej
- 2 ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- 3 paski marynowanej papryki
Sos:
- 3 – 4 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka stołowa musztardy (najlepiej jerozolimskiej Roleski )
- 1 łyżka octu jabłkowego lub zalewy z papryki
Sałatka makaronowa w 15 minut
Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Podczas gdy gotuje się makaron, przygotowujemy pozostałe składniki. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Podobnie cebulę, z tą różnicą, że w małą kosteczkę.
3. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.
4. Makaron odcedzamy i lekko studzimy. Możecie pokroić go na drobniejsze kawałki jak my, lub zostawić w całości. Na koniec mieszamy wszystkie składniki z sosem.
Smacznego!