Swojskie i pachnące ziemniaki panierowane z piekarnika to nasz pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub przekąskę. Ziemniaki pieczone z piekarnika to bez wątpienia nasz ulubiony sposób na to popularne w Polsce warzywo. W tym wydaniu są z wyjątkowo chrupiącą panierką, a to za sprawą płatków kukurydzianych, w których zostały obtoczone. Takie ziemniaczki doskonale smakują podane z bezmięsnym sosem grzybowym. Są więc z pewnością świetną propozycją na pyszny obiad wegetariański.
Lubisz ziemniaki pieczone w piekarniku? Szukasz pomysłów na przygotowanie ich w inny, niż klasyczny sposób? To mamy podobnie 🙂 My też poszukujemy nowych inspiracji na ulubione przez nas potrawy. Jeśli masz więc swój sprawdzony sposób na pieczone ziemniaki, to zapraszamy! Podziel się z nami i naszymi czytelnikami w komentarzu pod postem lub naszym Facebooku.
ZIEMNIAKI PANIEROWANE Z PIEKARNIKA
Składniki:
- ziemniaki: 1 kg
- jajko: 1 szt.
- olej: 2 łyżki
- płatki kukurydziane śniadaniowe: 2 szklanki
- koperek suszony: 1 łyżeczka
ZIEMNIAKI PANIEROWANE Z PIEKARNIKA
Wykonanie:
1. Obrane, czyste ziemniaki kroimy na ćwiartki.
2. Jajko mieszamy z olejem i koperkiem. Suche ziemniaki przekładamy do miski i dokładnie polewamy miksturą.
3. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i rozkruszamy na drobne.
4. Ziemniaki pojedynczo obtaczamy w płatkach, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 – 40 minut. Jeżeli zbyt mocno się rumienią, przykrywamy je papierem.
Smacznego!