Blog posts

Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem

Bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem

Dla dzieci, Drożdżówki i babeczki, Przekąski

Sprawdzony przepis na domowe, drożdżowe, pachnące i bardzo rumiane bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem. Z pewnością to super pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu deser do kawy i herbaty. Bułeczki najlepiej smakują z jednym z mniej słodkich dżemów, na przykład z porzeczkowym. I taki właśnie wykorzystaliśmy do nadzienia. 

Pomysł na bułeczki powinien zainteresować wszystkich, którzy lubią drożdżowe, nieskomplikowane wypieki. Zapraszamy na przepis. 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM


BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM 

Przepis na ciasto drożdżowe = > LINK

Nadzienie:

  • dżem porzeczkowy
  • bakalie (opcjonalnie)

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM


BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM 

Wykonanie:

1. Ze składników przygotowujemy ciasto jak przepisie, pomijamy czekoladę i cukier puder.

2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, następnie dzielimy na dwie części. Następnie każdą rozwałkowujemy na cienki owalny placek. 

3. Jeden smarujemy dżemem i posypujemy bakaliami, zostawiając wokół centymetr czystego ciasta. Przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi, a następnie za pomocą radełka kroimy na 3 cm paski. 

4. Każdy pasek składamy na pół, przez środek robimy wgłębienie za pomocą patyczka do szaszłyków. Następnie każdy element dwu – trzykrotnie skręcamy wokół własnej osi. 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM

5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. 

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM

6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 – 25 minut. Na koniec, po lekkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem. 

INNE NASZE WYPIEKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO:

DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI 

RACUCHY – PAMPUCHY Z JABŁKAMI 

PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU

Smacznego!

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM 

 

Napisz komentarz