Sprawdzony przepis na domowe, drożdżowe, pachnące i bardzo rumiane bułeczki drożdżowe z kwaśnym dżemem. Z pewnością to super pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu deser do kawy i herbaty. Bułeczki najlepiej smakują z jednym z mniej słodkich dżemów, na przykład z porzeczkowym. I taki właśnie wykorzystaliśmy do nadzienia.
Pomysł na bułeczki powinien zainteresować wszystkich, którzy lubią drożdżowe, nieskomplikowane wypieki. Zapraszamy na przepis.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM
Przepis na ciasto drożdżowe = > LINK
Nadzienie:
- dżem porzeczkowy
- bakalie (opcjonalnie)
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KWAŚNYM DŻEMEM
Wykonanie:
1. Ze składników przygotowujemy ciasto jak przepisie, pomijamy czekoladę i cukier puder.
2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, następnie dzielimy na dwie części. Następnie każdą rozwałkowujemy na cienki owalny placek.
3. Jeden smarujemy dżemem i posypujemy bakaliami, zostawiając wokół centymetr czystego ciasta. Przykrywamy drugim plackiem, zlepiamy brzegi, a następnie za pomocą radełka kroimy na 3 cm paski.
4. Każdy pasek składamy na pół, przez środek robimy wgłębienie za pomocą patyczka do szaszłyków. Następnie każdy element dwu – trzykrotnie skręcamy wokół własnej osi.
5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, każdą bułeczkę smarujemy mlekiem.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 – 25 minut. Na koniec, po lekkim przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
INNE NASZE WYPIEKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO:
Smacznego!